32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialBP îl trimite pe Tony Hayward în Siberia

BP îl trimite pe Tony Hayward în Siberia

Compania British Petroleum (BP) a anunţat că Tony Hayward nu va mai fi director executiv al BP începând de la 1 octombrie, ca urmare a criticilor pe care le-a întâmpinat cu privire la felul în care a gestionat scurgerea de petrol în Golful Mexic, el urmând să fie înlocuit de americanul Robert Dudley, informează marţi Deutsche Welle, citată de Agerpres.

Hayward urmează să rămână în consiliul de administraţie al companiei până pe 30 de noiembrie, urmând să fie trimis, ‘ca premiu de consolare’, după cum notează cotidianul britanic The Guardian, director neexecutiv la una dintre joint-venture-urile companiei din Rusia.

Pe de altă parte, remarcă sursa britanică, dezvăluirea neaşteptată a unui nou loc de muncă pentru Hayward – deşi este vorba de o funcţie cu mult mai puţin importantă, cea de director neexecutiv la TNK-BP – ar putea risca diluarea impactului de PR al părăsirii funcţiei sale de top.

Trimiterea surpriză în Siberia, unde BP deţine o parte din imensul câmp petrolier de la Kovikta (estul Siberiei) are şi un aspect secundar. Hayward este înlocuit în funcţia de director executiv al BP de către Bob Dudley, fost director executiv la TNK-BP înainte să fie forţat să părăsească Rusia în urmă cu 2 ani, în urma unei dispute privind controlul asupra companiei.

Plecarea lui Hayward era considerată de către BP modalitatea ideală de a trage o linie sub deversarea de petrol – cea mai gravă din istoria Statelor Unite.

În egală măsură, au existat temeri că plasarea lui Dudley în fruntea companiei ar putea afecta delicatele relaţii cu politicienii de la Moscova şi că Hayward ar putea uşura această tranziţie.

BP consideră că nominalizarea Hayward pe unul dintre cele trei posturi de directori de la TNK-BP nu va stârni mânia politicienilor din SUA, chiar dacă el se pregăteşte să primească un salariu statutar de 1 milion de lire sterline şi o pensie cumulată de 10 milioane de lire acoperind cei 28 de ani petrecuţi la companie, atunci când părăseşte rolul de director executiv. Este de crezut că Hayward ar putea primi aproximativ 35.000 de lire sterline pe an pentru noul său loc de muncă de la TNK.

Pe de altă parte, se crede că plecarea sa va contribui la restabilirea relaţiilor BP cu Washingtonul, în condiţiile în care Casa Albă şi membrii Congresului au fost extrem de critici cu privire la felul în care a gestionat Hayward dezastrul din Golful Mexic.

De altfel, investitorii din City şi-au semnalat aprobarea cu privire la plecarea lui Hayward, prin creşterea acţiunilor BP cu 5% până la 417 puncte.

În SUA, s-au vărsat puţine lacrimi la aflarea zvonurilor despre plecarea iminentă a lui Hayward, în condiţiile în care acesta a alimentat mânia publicului prin încercările sale iniţiale de a diminua din amploarea dezastrului şi prin blocarea întrebărilor în Congres.

Cele mai citite

Zelenski participă în Singapore la conferinţa Shangri-La Dialogue. Ce va discuta cu Lloyd Austin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă în Singapore pentru conferinţa Shangri-La Dialogue, unde se va întâlni cu secretarul american al apărării Lloyd Austin,...

UNICEF, concluzii îngrijorătoare cu privire la copiii din România. 41,5% dintre aceștia, în risc de sărăcie şi excluziune socială

UNICEF a pregătit o serie de activități distractive și educative pentru copii și părinți, oferindu-le oportunitatea să se bucure împreună și să învețe lucruri...

VIDEO. Cristiano Ronaldo, în lacrimi! Al-Nassr a pierdut finala Cupei Regelui

Imagini rare cu unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume. Cristiano Ronaldo s-a întins pe jos și a plâns în hohote, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă