12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialBlocaj birocratic: fostul spital din Iveşti nu a fost desfiinţat!

Blocaj birocratic: fostul spital din Iveşti nu a fost desfiinţat!

În condiţiile în care multe administraţii locale fac demersuri pentru reînfiinţarea unora din cele 67 de spitale închise în 2011, autorităţile gălăţene încearcă de un an şi jumătate să obţină desfiinţarea spitalului din comuna Iveşti, pentru a înfiinţa acolo un centru medico-social. Spitalul de Boli Cronice Iveşti a fost închis prin celebrul ordin al fostului ministru al Sănătăţii, Cseke Attila.

Guvernul Boc a emis Hotărârea de Guvern (HG) nr 345/2011, prin care spitalului din Iveşti i-a fost retras dreptul de a stabili relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, dar situaţia juridică, respectiv desfiinţarea acestuia, trebuia rezolvată printr-o altă hotărâre de guvern.

Proiecte de reorganizare a spitalului din Iveşti

Cei care conduc judeţul Galaţi au fost de acord cu desfiinţarea spitalului, pentru că asistenţa medicală spitalicească acordată pacienţilor din zonă putea fi preluată de Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, situat la 20 km. Aşa că după închiderea spitalului şi-au făcut planuri pentru noile utilizări ale spaţiilor în care funcţionase acesta. Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi intenţionează înfiinţarea la Iveşti a unei unităţi de asistenţă medico-socială, cheltuielile pentru plata salariilor şi cu medicamentele şi materialele sanitare urmând să fie susţinute de la bugetul de stat, restul cheltuielilor fiind suportate de administraţia locală. La Ministerul Sănătăţii a mai fost depusă şi o solicitare a DSP Galaţi, de înfiinţare la Iveşti a unui Centru de Sănătate Multifuncţional, care să facă parte din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, precum şi a unei secţii exterioare a Unităţii de Asistenţă Medico-Socială din Găneşti.

7 luni trecute degeaba

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va fi luată o decizie finală cu privire la noua destinaţie după ce spitalul din Iveşti va fi desfiinţat prin HG. În şedinţa din 29.09.2011, CJ Galaţi a aprobat o hotărâre referitoare la desfiinţarea spitalului din Iveşti, documentul fiind necesar la emiterea HG care să definitiveze procesul de închidere a spitalului. Hotărârea CJ Galaţi a fost trimisă la Bucureşti din toamna trecută. Proiectul HG ar trebui să primească avizele a patru ministere, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Administraţiei, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei. Din toamna lui 2011 până în martie 2012 a fost obţinut un singur aviz, cel al Ministerului Sănătăţii. Zilele acestea, guvernul a răspuns interpelării senatorului UNPR Laurenţiu Chirvăsuţă, care a cerut să i se comunice stadiul în care se află procedura. “Ministerul Administratiei şi Internelor a trimis spre avizare proiectul de HG de desfiinţare a Spitalului de Boli Cronice Iveşti, el fiind deja avizat de Ministerul Sănătaţii şi aflându-se în procedura de obţinere a avizelor de la celelalte ministere”, se spune în răspunsul adresat senatorului. Asta înseamnă că în cele 7 luni nu s-a întâmplat nimic.

Pleacă „ai voştri”, vin „ai noştri”

În martie 2012, vicepreşedinta CJ, Tania Bogdan (PNL) se plângea că din motive politice Guvernul Boc nu dă atenţie demersurilor CJ Galaţi, condus de o majoritate PSD-PNL-PC. „Am trimis documentaţia de la Bucureşti în luna octombrie a anului trecut, dar până acum nu s-a emis hotărârea. Nu avem cum să intervenim cu succes, dat fiind faptul că nu facem parte din actuala Putere”, spunea în martie Tania Bogdan. Din aprilie, la guvernare a trecut USL şi acum nu se mai pune problema unor “şuntări” politice, guvernul fiind format din PSD-PNL-PC, ca şi majoritatea din CJ Galaţi. Dar nici după schimbarea de guvern nu s-a putut “interveni cu succes”.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă