21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBlănurile de tigru, la mare prețuire în China

Blănurile de tigru, la mare prețuire în China

China a recunoscut pentru pentru prima dată în mod public că permite comerțul cu blănuri de tigri în captivitate, susțin participanții și oficialii la o reuniune a unei convenții internaționale de protejare a speciilor pe cale de dispariție, informează sâmbătă BBC, citat de Agerpres.

Ei au declarat ca autoritățile chineze nu au raportat niciodată acest lucru Convenției privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatică (CITES).

Cu toate acestea, conform relatărilor, China a declarat în cadrul reuniunii Comitetului permanent al Convenției, la Geneva, că a interzis comerțul cu oase de tigru.

Oficialii chinezi nu au răspuns unei solicitări din partea BBC de a comenta aceste relatări.

Se consideră că între 5.000 și 6.000 de tigri se află în captivitate în China, iar organizațiile de conservare a faunei sălbatice au cerut de mult timp să se pună capăt comerțului cu blănurile acestor animale. Experții în domeniu consideră că exploatarea intensivă a tigrilor din China a alimentat cererea pentru braconaj și trafic de specii pe cale de dispariție.

Ei spun că recunoașterea la această reuniune a faptului că se practică acest comerț va spori presiunea asupra Chinei pentru a reduce această practică, punctează BBC.

Țările membre ale CITES sunt obligate să raporteze ce progrese au făcut pentru a se asigura că prin comerțul cu specii de animale și plante sălbatice nu este amenințată supraviețuirea lor.

Un nou raport privind comerțul ilegal cu specii sălbatice sugerează că în jur de 1.600 de tigri, atât din captivitate cât și din sălbăticie, au fost comercializați la nivel global începând din anul 2000.

În timp ce China a fost o piață importantă pentru comerțul cu "piese de tigru", experții faunei sălbatice spun că și alte țari din Asia de Sud-Est, cum ar fi Vietnam, Thailanda, Laos, Cambodgia, Malaezia și Indonezia sunt, de asemenea, în curs de dezvoltare în calitate de consumatori pe acest segment, exploatarea tigrilor fiind în creștere.

Rapoartele spun că în ultimii doi ani, au existat capturi de aproape 90 de tigri care ar putea proveni sau ar putea fi traficați din Asia de Sud-Est și China.

Puțin mai mult de 3.000 de tigri sunt considerați a fi în sălbăticie pe tot globul, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind în India, unde numai anul trecut au fost uciși 42 de tigri.

Un raport al Species Survival Network (SSN), citat de BBC, menționează că blănurile de tigru, de leopard și de leopard de zăpadă sunt prețuite de elita politică, militară și de afaceri din China ca decorațiuni de lux pentru locuințele lor. Recentele cazuri de corupție din China au confirmat că acestea sunt oferite drept "cadou" ca o "mită non-financiară către oficiali", se mai spune în raportul citat de BBC.

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...
Ultima oră
Pe aceeași temă