25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialBitdefender îşi pariază viitorul pe un rebranding riscant

Bitdefender îşi pariază viitorul pe un rebranding riscant

Într-o conferinţă de presă organizată la hotelul Marriott, Bitdefender a sărbătorit 10 ani de existenţă prin două evenimente: lansarea unei noi imagini a brandului Bitdefender şi versiunea 2012 a produselor de securitate Bitdefender în România.

Ceea ce a şocat din prima clipă a evenimentului a fost contrastul dintre noua identitate vizuală şi mesajele transmise de reprezentanţii companiei.

Noul logo Bitdefender este inspirat din simbolul de luptă dacic Draco, restilizarea lui fiind una foarte reuşită, ce inspiră forţă şi dinamism, chiar şi celor ce nu sunt familiarizaţi cu mitologia dacică. Vorbind cu un prieten american despre noul logo, aceasta îmi spunea că îl duce cu gândul la filmul Bravehart (Inimă de leu), ceea ce nu poate fi decât o remarcă pozitivă. Dacă îl comparăm cu vechea versiune, se observă imediat o mare diferenţă în bine: s-a trecut de la un logo generic, ce nu transmite nimic, la unul puternic, ce inspiră acţiune.

Din păcate părţile pozitive se opresc aici. Discursul companiei legat de acest rebranding este inconsecvent. Variază de la amuzant (în timpul conferinţei au fost folosite metafore de genul: „Suntem mintea alertă ce nu doarme niciodată” ori „Suntem ochii care văd în întuneric”) la unul sec, fără substanţă, precum cel de pe site-ul oficial, ceea ce reaminteşte faptul că Bitdefender a devenit o corporaţie multinaţională.

Un alt element ce contribuie la această inconsecvenţă îl reprezintă contrastul dintre mesajele transmise pe pagina de descriere a companiei (ce încearcă a fi tinereşti şi moderne) şi focusul major pe care Bitdefender l-a declarat pentru sectorul corporate şi tehnologiile de cloud computing pentru business. Noua identitate nu este tocmai ideală în comunicarea cu segmentul business, ci mai degrabă pentru segmentul consumer.

Şi, pentru ca inconsecvenţa să fie completă, noile versiuni de produse de securitate Bitdefender au primit până acum evaluări relativ contradictorii. Unele organizaţii, cum ar fi CNET, laudă capabilităţile de detectare şi eliminare a mai tuturor formelor de malware în timp ce alte organizaţii şi utilizatori ai aplicaţiei, vorbesc despre bug-uri şi faptul că produsele au fost lansate prea devreme, fără o testare şi dezvoltare completă. Exemple pot fi găsite aici şi aici.

În acest context succesul companiei nu pare a fi unul foarte sigur într-o nişă atât de competitivă, ci dimpotrivă. Echipa Bitdefender va trebui să lucreze la rafinarea noii lor imagini, dar mai ales a comunicării pe care o fac cu clienţii lor existenţi şi potenţiali. Şi, nu în ultimul rând, vor trebui să rezolve problemele identificate până acum de utilizatorii soluţiilor lor. Asta până când noile runde de testări comparative vor fi făcute de instituţiile ce oferă clasamente ale calităţii noilor soluţii de securitate, precum Virus Bulletin ori AV-Comparatives.

Despre autor: Ciprian Rusen este blogger şi autor de carte cu experienţă în lumea IT. Articolele lui despre tehnologie pot fi urmărite şi pe site-ul 7 Tutorials. Prima lui carte, Network Your Computers & Devices Step by Step, poate fi găsită aici.

 

Cele mai citite

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...

Toni Kroos pune ghetele în cui. “Gata cu Real, gata cu fotbalul”

Legendarul Toni Kroos a făcut marele anunț. Mijlocașul Realului se retrage din fotbal, după EURO 2024, potrivit spuselor sale. Fotbalistul german Toni Kroos, în vârstă...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă