22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialBin Laden, găsit cu informatii obtinute de CIA în închisori secrete din...

Bin Laden, găsit cu informatii obtinute de CIA în închisori secrete din România?

Membrii al-Qaeda care au furnizat informaţii ce au condus în final la uciderea liderului reţelei teroriste, Osama bin Laden, au fost interogaţi în închisori secrete ale CIA din România şi Polonia, relatează CBS News, citat de agenţia Mediafax.

Operaţiunea care a condus la uciderea liderului al-Qaida a fost organizată timp de mai multe luni. Oficiali din serviciile de informaţii au descoperit în august complexul din Pakistan în care a fost ucis acesta, în timp ce monitorizau un mesager, pe care CIA îl căuta de mai mulţi ani. Potrivit unor oficiali, citaţi de CBS News, interogatorii CIA din închisori secrete aflate în străinătate au obţinut primele informaţii despre el.

Conform unor foşti şi actuali oficiali americani, Khaled Sheikh Mohammed, organizatorul atentatelor de la 11 septembrie 2001, a fost cel care a furnizat numele mesagerului. CIA a obţinut informaţii similare şi de la succesorul lui Mohammed, Abu Faraj al-Libi. Ambii au fost supuşi unor tehnici dure de interogare în închisori secrete ale CIA din România şi Polonia, potrivit CBS News.

Deţinuţii le-au spus interogatorilor că Osama bin Laden avea atâta încredere în acest mesager, încât ar putea locui cu el. Trei oficiali americani au declarat că forţele americane au reuşit să decopere ascunzătoarea lui bin Laden prin intermediul acestui curier, un bărbat originar din Kuweit- Sheikh Abu Ahmed.

Ahmed a fost o figură necunoscută pentru agenţiile americane care au lucrat ani pentru a-l putea găsi şi urmări pentru a ajunge în final la bin Laden. Pentru o bună perioadă de timp, tot ce ştiau despre el era numele lui de luptă– Abu Ahmed al-Kuwaiti. Însă primele indicii au fost obţinute de la deţinuţii din închisorile CIA, la scurt timp după atacurile teroriste din 11 septembrie.

Ahmed şi fratele său au fost omorâţi în timpul operaţiunii echipei speciale SEAL care l-a executat, luni, pe bin Laden.

România sau Guantanamo?

În schimb, The DailyMail spune că deţinuţii de la închisoarea Guantanamo au fost sursa principală de informaţii pentru agenţii americani care îl căutau pe bin Laden. “Deţinuţii de la Guantanamo Bay au oferit informaţii cruciale pentru găsirea lui Osama bin Laden, au declarat oficialii americani”, se arată în articolul din The Daily Mail.

Potrivit ziarului, informaţii despre ascunzătoarea lui bin Laden au fost aflate în timpul interogaţiilor dure de la Guantanamo. Sute de deţinuţi din Afganistan sau Pakistan erau torturaţi prin diferite tehnici precum poziţii stresante, expunerea îndelungată la temperaturi extreme sau privare de somn. Deşi organizaţiile pentru drepturile omului condamnau aceste metode dure de interogare, oficialii americani spun că doar în acest mod au reuşit să obţină informaţii cruciale despre un curier în care bin Laden avea încredere.

Unul dintre deţinuţi le-a spus anchetatorilor săi porecla acestui curier şi le-a indicat locul în care el ar putea trăi, împreună cu bin Laden. “Deţinuţii ne-au marcat indivizii care i-au ajutat pe bin Laden şi supuşii săi după ce au scăpat din Afganistan. Un curier, în particular a beneficiat de atenţia noastră constantă“, a declarat unul dintre oficialii americani.

Documentele publicate de Wikileaks confirmă faptul că deţinuţii de la Guantanamo au oferit informaţii despre locul în care se afla curierul, si anume oraşul Abbottabad- locul în care bin Laden a fost ucis.

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat luni dimineaţă că liderul al-Qaida, Osama bin Laden, a fost ucis într-un raid al forţelor speciale americane la Abbottabad, la aproximativ 80 de kilometri nord de capitala pakistaneză Islamabad.

Şeful Al Qaida, ucis de trupele speciale americane

Şeful reţelei Al Qaida şi instigatorul atentatelor din 11 septembrie 2001, Osama bin Laden, a fost ucis în timpul unei operaţiuni a forţelor speciale americane într-un oraş din Pakistan. Directorul CIA,
Leon Panetta, avertiza ieri că „teroriştii vor încerca să îl răzbune”.

Asaltul final pentru capturarea lui Osama bin Laden a început la ora 1.15 a dimineţii de luni la Abbotabad, nordul Pakistanului. Două elicoptere americane au survolat complexul fortăreaţă unde fusese localizat şeful Al Qaida având la bord membrii Navy SEAL, unitatea de elită a marinei americane. Membrii comandoului au încercuit complexul şi tiruri de arme au izbucnit de la sol în direcţia elicopterelor. 40 de minute mai târziu, Osama bin Laden era mort. El şi gărzile de corp au rezistat asaltului trupelor de elită americane şi, în urma schimburilor de focuri, şeful reţelei teroriste Al Qaida a fost atins de un glonţ în cap, potrivit unui înalt responsabil american. În confruntare au murit alte patru persoane – cea mai tânără soţie a liderului reţelei, unul din fiii acestuia şi alţi doi bărbaţi. Unul din elicoptere a suferit o avarie, forţele speciale fiind transportate cu alt aparat după finalul operaţiunii.

CITEŞTE ŞI: Osama: Căutat, găsit, anihilat

Aruncat în mare

Corpul lui Bin Laden, cel ce a comandat atentatele din 11 septembrie 2001, a fost luat de comandoul american, s-au efectuat prelevări ADN pentru o identificare formală, iar trupul a fost aruncat în mare, arată CNN. Motivul – evitarea unui mormânt ce ar deveni un loc de pelerinaj pentru djihadişti. Un înalt responsabil al administraţiei Obama a asigurat că trupul lui Bin Laden a fost tratat „în acord cu practica şi tradiţia musulmană”.

Vila-fortăreaţă unde trăia Osama bin Laden este un complex rezidenţial construit în urmă cu cinci ani şi protejat de ziduri înalte de 5,5 metri. Proprietatea de 3.000 mp, estimată la peste un milion de dolari, se află în vecinătatea unei academii militare pakistaneze de elită. Abbotabad este practic un orăşel militar unde se află trei regimente ale armatei pakistaneze şi mii de soldaţi. Potrivit primelor informaţii secrete, Bin Laden ar fi venit aici din septembrie 2010. Departe de a trăi într-o grotă, departe de oraşe, şeful Al Qaida se afla într-o locuinţă relativ luxoasă, la circa 80 km de Islamabad. Clădirea principală, compusă din trei etaje, avea puţine ferestre spre exterior şi o terasă protejată de priviri indiscrete de un zid de doi metri.

Reşedinţa ocupă un teren de opt ori mai mare decât alte case din zonă, dispune de măsuri extraordinare de securitate şi acces posibil doar prin două porţi securizate. Bin Laden trăia fără internet sau telefon.

CITEŞTE ŞI: Osama bin Laden, sauditul renegat

Secret absolut

Operaţiunea, care a durat mai puţin de 40 de minute, a fost coordonată de CIA, din sediul său central din Langley, Virginia, atacul fiind urmărit în timp real de directorul acestei insti¬tuţii, Leon Panetta. Informaţiile privind localizarea lui Bin Laden au fost păstrate în cel mai mare secret până la debutul operaţiunii. Nici o ţară străină nu a fost pusă la curent, chiar dacă există dubii privind rolul Pakistanului în asalt. În cadrul guvernului american doar un mic grup era la curent cu operaţiunea de capturare a „şeicului terorii”, operaţiune dusă exclusiv de forţe speciale americane. Washingtonul nu a avertizat Pakistanul înaintea operaţiunii şi justifică violarea suveranităţii acestuia prin „obligaţia legală şi morală de a acţiona”. Yusuf Raza Gilani a vorbit despre „o mare victorie contra terorismului”, admiţând că nu a cunoscut detaliile operaţiunii.

CITEŞTE ŞI: Ce înseamnă moartea lui bin Laden pentru Al Qaida?

Martir, nu prizonier

Şeful Al Qaida i-a spus adesea gărzii sale de corp, Nasser al-Bahri, alias Abu Jandal, că nu vrea să fie capturat viu de americani, dându-i un pistol menit să îl ucidă cu două gloanţe în cap. „Dacă într-o zi inamicul ne va asedia şi vom fi siguri că vom fi arestaţi, prefer să primesc două gloanţe în cap decât să cad prizonier. Nu trebuie să fiu prins viu de americani. Vreau să mor ca martir, şi nu să mor într-o închisoare”. Analiştii se întreabă acum dacă garda sa de corp şi-a îndeplinit misiunea sau Bin Laden a fost lichidat de una dintre gărzi sau de unul dintre fii pentru ca americanii să nu-şi aroge uciderea celui mai căutat om de pe planetă.

CITEŞTE ŞI: Reacţii: bucurie în America, tăcere în ţările arabe

Cele mai citite

CS Dinamo a făcut eventul! „Dulăii” au câștigat Cupa României după o finală cu CSM Constanța

Formația de handbal masculin CS Dinamo Bucureşti a cucerit Cupa României, după s-a impus cu 23-19 în finala disputată contra celor de la CSM...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă