17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialBilanţul sportului constănţean: două titluri naţionale şi două promovări

Bilanţul sportului constănţean: două titluri naţionale şi două promovări

HCM Constanţa şi CSV 2004 Tomis s-au impus în campionate, iar Viitorul Constanţa şi Baschet Club Farul au reuşit să ajungă în primele ligi.

 

Avenit vara şi mai toate întrecerile sportive pe echipe s-au încheiat. Constanţa a tras şi ea linie, iar bilanţul este unul extrem de bun. H.C.M. Constanţa a reuşit să cucerească al şaptelea titlu de campioană, iar fetele de la C.S.V. 2004 Tomis -s-au impus, pentru a doua oară consecutiv, în Divizia A1 la volei feminin. Celor două titluri li se adaugă alte două performanţe care, întrucâtva, echivalează cu un titlu. Viitorul Constanţa şi Baschet Club Farul au reuşit să promoveze în eşalonul de elită, astfel că, stagiunea viitoare, vor evolua la cel mai înalt nivel.

Un titlu şi o retrogradare

Handbalul constănţean a fost la înălţime şi în stagiunea recent încheiată. Totuşi, titlul cu numărul şapte obţinut de către H.C.M. Constanţa a fost umbrit, oarecum, de retrogradarea fetelor de la C.S.U. Neptun.

Băieţii au câştigat trofeul en fanfare. Au încheiat sezonul cu un singur punct pierdut şi au reuşit să îşi treacă în cont eventul, impunându-se şi în Cupa României. Acest lucru înseamnă o nouă participare în cea mai puternică întrecere continentală la nivel de cluburi, Liga Campionilor.

Aici, echipa de pe litoral a rămas un pic datoare. Deşi făcea parte dintr-o grupă accesibilă, H.C.M. a ratat calificarea în optimile competiţiei.Din păcate, evoluţiile băieţilor nu au avut un corespondent şi de partea feminină. C.S.U. Neptun a retrogradat din Liga Naţională la capătul acestui sezon. Totuşi, contraperformanţa nu este tocmai surprinzătoare. Formaţia de handbal feminin a fost salvată de la desfiinţare în ultimul moment de către Universitatea Maritimă Constanţa. În aceste condiţii, retrogradarea este preferabilă dispariţiei unei grupări cu o istorie de peste 40 de ani.

Voleiul, cel mai câştigat

Dacă la handbal există şi aspecte negative, nu de acelaşi lucru putem vorbi atunci când ne referim la volei. Atât fetele, cât şi băieţii aveau ca obiectiv titlul naţional. Dar singura care a reuşit să-l îndeplinească a fost formaţia feminină. Băieţii au jucat şi ei cu trofeul pe masă, dar au fost învinşi de Remat Zalău. Chiar şi aşa, un titlu de vicecampioană este cât se poate de remarcabil pentru echipa de pe litoral.

Ambele formaţii au făcut o figură extrem de frumoasă şi în competiţiile continentale. Fetele de la C.S.V. au reuşit să surprindă întreaga Europă prin victoriile în faţa unor echipe de top precum Volley Bergamo sau Galatasaray Istanbul. Constănţencele au avut un parcurs excelent, dar s-au oprit în semifinalele Cupei CEV. Nici băieţii nu s-au lăsat mai prejos. Au ajuns şi ei să dispute o semifinală europeană, în Cupa Challenge. Nici ei nu au avut, însă, succes în careul de aşi.

Dueluri europene

În ceea ce priveşte competiţiile continentale, stagiunea următoare se anunţă extrem de interesantă. C.V.M. Tomis a primit un wild-card de la Confederaţia Europeană şi va evolua în sezonul următor al Ligii Campionilor, acolo unde fetele erau deja calificate, graţie câştigării titlului. Cele două echipe de volei se alătură deja veteranei H.C.M. Constanţa (şapte participări în Ligă), iar oraşul de la malul mării stabileşte un record absolut: trei formaţii în competiţia supremă.

Visul lui Hagi, realizat

Constanţa va avea, din nou, echipă în Liga I la fotbal. Proiectul început de către Gheorghe Hagi în urmă cu trei ani a dat roade, iar Viitorul Constanţa a obţinut o promovare binemeritată. Echipa constănţeană nu a reuşit doar promovarea, ci şi-a atins şi scopul pentru care a fost creată. În sezonul recent încheiat, Viitorul a promovat nu mai puţin de doisprezece jucători de la Academia „Hagi”, acesta fiind, practic, unul din obiectivele formaţiei. Aceşti jucători nu doar au pus umărul la promovare, ci au ajuns să fie oameni de bază în echipele naţionale de juniori.

FC Farul, un sezon încheiat cu scandal

La începutul sezonului, de promovare vorbeau şi cei de la F.C. Farul. După un tur de campio-nat decent, dar încheiat cu scandal, Farul mai păstra şanse la promovare. Pe bancă a fost adus optimistul Viorel Tănase, care a reuşit să ţină în joc -Farul până pe final de campionat. Marinarii au încheiat pe locul opt sezonul şi, cu excepţia unor partide, pot spune că nu s-au făcut de râs.  

Baschet de top

Numele Farului se va regăsi totuşi în prima divizie, dar la baschet. Echipa pregătită de Costel Cernat a reuşit să promoveze la doar un an de la revenirea în activitatea competiţională. Constănţenii au avut un sezon regulat excelent, au încheiat cu bine şi turneul -semifinal al Diviziei B, iar turneul de promovare l-au încheiat pe locul secund.

Cele mai citite

JYSK a lansat colecția de mobilier și accesorii de grădină pentru vara 2024

Retailerul scandinav de mobilier și decorațiuni pentru casă JYSK a prezentat noua colecție de mobilier...

Revolut și Meridian Taxi au semnat un parteneriat pentru a crește flexibilitatea financiară a companiei care oferă servicii de mobilitate urbană

 Revolut Business și Meridian Taxi au încheiat un parteneriat care va contribui la creșterea flexibilității financiare a furnizorului de servicii de mobilitate urbană în...

Investițiile în aur – cele mai sigure pe timp de criză. Românii au cumpărat peste 30.000 de lingouri de aur și peste 10.000 de...

Investițiile în aur sunt considerate cele mai sigure în vremuri de criză și, chiar dacă nu sunt neapărat cele mai profitabile, ele au un...
Ultima oră
Pe aceeași temă