30.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialBiblioteca Marii Britanii provoacă scântei pe Amazon

Biblioteca Marii Britanii provoacă scântei pe Amazon

Biblioteca publică din Marea Britanie este criticată de librari pentru postarea online a catalogului său pe Amazon. Reprezentanţii Bibliotecii spun că sistemul este în curs de implementare şi va fi readaptat.

Pe catalogul listat pe A­­mazon vor figura în final peste 13 milioa­ne de unităţi ale Bibli­otecii Britanice, în­soţite fiecare de un link spre distribuitorul/editura de la care se poate cumpăra produsul, informează BBC online. Librarii cred că biblioteca vrea „să-i îndepărteze pe cititori de librăriile locale şi de punctele de vânzare de pe stra­dă”. Reprezentanţii Bibliotecii ripostează şi spun că momentan sunt la un nivel de testare a software-ului care foloseşte aceste linkuri ca pe un motor de căutare.

 

Schimbare tensionată pe piaţa de carte

„În împrejurările în care tonetele de carte şi librăriile se confruntă cu presiuni imense, este ruşinos faptul că Biblioteca Britanică este de acord să gireze o organizaţie care duce un comerţ agresiv”, declară James Daunt, directorul Waterstones, un celebru lanţ de librării, de altfel primul care a vândut Sonny Reader şi cărţi pentru acest suport.

Iar coproprietarul reţelei de librării londoneze John Sandoe, Johnny de Falbe, spune că cine altcineva dacă nu „Biblioteca Britanică, ce aparţine tuturor oamenilor” trebuie să sprijine librăriile britanice şi pe vânzătorii independenţi, şi nu să-şi îndepărteze afacerile de ei. „Din start ei consideră că publicul mai degrabă caută ceva pe catalogul lor preferând să cumpere direct de pe magazinul online, din Amazon decât să meargă în librărie”, mai adaugă de Falbe.

Purtătorul de cuvânt al Bibliotecii Britanice a declarat că noul catalog în sistem integrat este un ghid oferit utilizatorilor, celor „care aleg o metodă alternativă pentru obţinerea unui titlu în cazul în care, din anumite motive, acesta nu este disponibil în sălile de lectură ale bibliotecii”. Intenţia nu este aceea de a obţine prin acest sistem noi venituri pentru bibliotecă, sistem care este încă în curs de verificare, a mai adăugat reprezentantul Bibliotecii Britanice.

Dispar librăriile

Criticile vin după ce Asociaţia Librarilor a dezvăluit, la începutul lunii, că peste 800 de librării au fost închise în ultimii cinci ani, dintre care în jur de 400 erau puncte independente de vânzare a cărţii. Este vorba despre librării de pe teritoriul Regatului Unit şi din Irlanda, precizează asociaţia.

Drept reacţie, o serie întreagă de scriitori celebri, printre care şi Michael Palin – comic, actor, scriitor şi prezentator TV, cunoscut în special pentru prezenţa sa în grupul umoristic Monty Python şi pentru documentarele de călătorii – au cerut fanilor să cumpere cărţile lor de pe noul site Hive, care oferă un procent din vânzări librăriilor independente locale. Dar şi acest site, administrat de distribuitorul de carte Gardners, a fost dezavuat de micii librari independenţi, acuzându-l că astfel mai adaugă câţiva bănuţi la cifrele lor de vânzare.

Pentru ultima librărie din Formby, orăşel din nord-vestul Angliei, eBook-ul a pus capac acestei afaceri. În Formby, timp de cinci decenii nu a existat nici o librărie, iar în ultimii 29 de ani a funcţionat doar magazinul lui Steve Pritchard. Nu a apucat să facă 30 de ani, pentru că luna trecută Pritchard şi-a închis librăria şi a rămas doar cu sucursala sa din apropiere, din Crosby. „Sunt în afacere de 36 de ani, dar s-a schimbat tot ceea ce ştiam”, spune Pritchard. Totul a început la mijlocul anilor ’90 când s-a impus aşa-zisul acord de carte care stabilea preţul de carte pentru micii comercianţi (retailerii). Asta a dus la o mare concurenţă, iar supermarketurile Tesco sau Asda au vândut cărţile de top la preţuri foarte joase. „Evident că nu am putut concura la preţul lor, pentru că ei şi-au permis să vândă mai ieftin decât am putut eu să le cumpăr. Şi totuşi, cu nivelul serviciilor noastre oferite consumatorului am reuşit să mai rezist 10-15 ani”, povesteşte librarul. Dar în ultimul timp l-a răpus „bătălia” cu internetul şi eBook-urile, ajungând să nu-şi mai poată acoperi cheltuielile.

Tot el spune că a citit undeva că în ritmul acesta ultima librărie britanică independentă se va închide prin 2015. „EBook-urile vor lua un procent din vânzări, dar va exista întotdeauna cineva care să-şi dorească o carte bună, lăsată de altcineva să fie citită (…). Inima culturală a orăşelelor este librăria independentă, ceea ce face sfâşietoare pierderea lor”, mai spune Steve Pritchard.  

Editorii americani nu sunt foarte liniştiţi

De mai mulţi ani, disponibilitatea gratuită a cărţilor din biblioteci pe eBook-uri este un sistem secret, titra şi New York Times. Pe Amazon a crescut semnificativ potenţialul vizibilităţii cărţilor din biblioteci pe eBook-uri, luna trecută, când şi-a deschis această ofertă pentru popularul dispozitiv Kindle. „Bi­­bliotecile sunt o parte critică a comunităţii noastre. Aşa că suntem încântaţi să facem disponibile mai mult de 11.000 de unităţi din bibliotecile locale din întreaga ţară pe Kindle”, a declarat Jay Marine, director Kindle la Amazon.

Introducerea celui mai bine vândut e-reader, Kindle, permite bibliotecilor o deschidere spre eBook-uri pentru un public mult mai larg, sporind temerile editorilor că mulţi clienţi se vor întoarce astfel la biblioteci pentru lectură. Dacă acest lucru se va întâmpla, cumpărătorii de eBook-uri s-ar transforma în împrumutători de eBook-uri, ceea ce ar duce la o potenţială pierdere de venituri, dăunătoare industriei, care şi aşa se confruntă cu o schimbare profundă a obiceiurilor de lectură.

Pentru biblioteca electronică sunt deja disponibile mai multe instrumente de lectură de la Barnes & Noble’s Nook, Sony Reader, smartphone-urile, laptopuri şi altele, iar acum şi Kindle, şi nici un utilizator nu s-a plâns vreodată de ele.

Furnizorii americani mari de carte pentru eBook-uri sunt siguri că mişcarea Amazon şi conectarea cu bibliotecile Kindle vor aduce milioane de cititori la biblioteca publică.

Reprezentanţii industriei de carte se feresc să critice însă bibliotecile şi sistemele lor pentru eBook, al căror statut este protejat de comunitate. Însă în particular, directorii editurilor se declară îngrijoraţi de viitorul modelului tradiţional de vânzări. Dacă noua formulă va atrage cititorii, bibliotecile vor fi nevoite să-şi facă propriul sistem de colecţii eBook, pentru a răspunde cererii şi pentru a-i convinge pe editori să-şi vândă titlurile în format eBook mai multor biblioteci.

Cele mai citite

Caţi pensionari au primit indemnizaţie socială, în mai 2024

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în mai 2024, de 1.136.278 persoane, cu 334 mai mic comparativ cu luna...

BACALAUREAT 2024. Luni are loc proba de limba și literatura română 

Peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, susţin luni prima probă la Limba şi literatura română -...

VIDEO. Denis Alibec, gata pentru România – Ucraina: “Nu cred că ne este teamă de cineva”

Încă puțin până când România va juca primul meci la EURO 2024. Naționala lui Edi Iordănescu va întâlni Ucraina, luni, de la ora 16:00. Cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă