16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialBelarus ar putea tăia gazul rusesc spre Europa

Belarus ar putea tăia gazul rusesc spre Europa

Disputa privind tranzitarea gazului rusesc spre Europa prin Belarus se accentuează şi ar putea afecta 6,25% din consumul european de gaze. Cele mai afecatate ţări ar fi Lituania, Polonia şi Germania. Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat marţi că a ordonat închiderea tranzitului gazului, atât timp cât Gazprom nu îl plăteşte, relatează RIA Novosti, citată de Realitatea.net. “Atât timp cât nu ni se dau banii datoraţi pentru şase luni, tranzitul gazului va rămâne închis”, a spus el, la o întâlnire cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

“Gazprom ne datorează 260 de milioane de dolari, inclusiv pentru tranzitul din mai”, a subliniat Lukaşenko. “Noi le datorăm 190 de milioane de dolari, Gazprom ne datorează 260 de milioane de dolari”, a rezumat el. Belarusul a plătit pentru gazul rusesc furnizat în luna mai, a declarat anterior o purtătoare de cuvânt a Ministerului Energiei de la Minsk, Liudmila Zenkovici.

“Fără a aştepta ca Gazprom să plătească pentru tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Belarusului, Belarusul a plătit în totalitate pentru gazul rusesc furnizat în mai”, a spus Zenkovici. Ea nu a oferit detalii în legătură cu preţul plătit. Belarusul refuză să plătească gazul rusesc la preţul stabilit, de 169 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în primul trimestru, respectiv 185 de dolari în al doilea trimestru, şi plăteşte 150 de dolari începând din 1 ianuarie.

Gazprom a anunţat marţi că a redus livrările către Minsk şi mai mult, la 30%, în timp ce Belarusului a ameninţat că va lua din gazul care tranzitează spre Europa. Disputa ar putea afecta 6,25% din consumul european de gaze. Cele mai afecatate ţări ar fi Lituania, Polonia şi Germania. Partea rusă a asigurat însă Comisia Europeană că îşi va îndeplini angajamentele din domeniul gazului faţă de Uniunea Europeană, a anunţat marţi purtătoarea de cuvânt al CE, Marlene Holzner. “Partea rusă a asigurat că îşi va onora angajamentele contractuale”, a spus ea.

“Dacă Belarus într-adevăr are intenţia de a lua din gazul destinat UE, Rusia îl va transporta spre Polonia şi Germania prin Ucraina”, a subliniat ea. Ucraina ar putea creşte tranzitul gazului rusesc cu 15-20 de miliarde de metri cubi pentru a preveni întreruperea livrărilor spre Europa în urma conflictului dintre Moscova şi Minsk, a declarat anterior premierul ucrainean Nikola Azarov. “Este vorba despre 15-20 miliarde metri cubi pe an”, a spus el.

Cele mai citite

O rachetă rusească a rănit doi copii și trei adulți la Harkov

Doi copii şi trei adulţi au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Harkov. O rachetă lansată de ruşi a lovit o zonă rezidenţială....

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă