20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialBăsescu: România va deveni membru Schengen în 2011, problema e cât de...

Băsescu: România va deveni membru Schengen în 2011, problema e cât de largă va fi deschiderea

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi că România va deveni membru al spaţiului Schengen în 2011, însă problema este “cât de largă va fi deschiderea” acestei integrări, iar momentul definitoriu va fi Consiliul JAI din septembrie, care trebuie să adopte un calendar, informează NewsIn.

“Dacă discutăm despre obiectivele noastre în interiorul UE, cu siguranţă unul din obiectivele politice majore ale următoarelor 12 luni este aderarea integrală la spaţiul Schengen. (…) Oricum, România va deveni stat membru Schengen în acest an. Problema este cât de largă va fi deschiderea şi acest lucru trebuie să ne mobilizeze în a obţine în luna septembrie, la JAI, un calendar“, a spus preşedintele, într-un discurs ţinut în faţa ambasadorilor români.

Pe de altă parte, şeful statului spune că în interiorul UE au apărut unele “dezechilibre legate de solidaritate” şi unele “tendinţe centrifuge” ale unor state, fără a le nominaliza, dând ca exemplu blocarea accesului României în Schengen din cauza MCV.

“Noi credem că acesta este şi interesul tututor cetăţenilor UE, o UE solidă şi tot mai eficientă. Eficienţă care sperăm se va obţine prin implementarea integrală a tratatului de la Lisabona. Nu vreau să dau exemple de tendinţe centrifuge de abordări uneori ieşite din spiritul UE. Chiar aderarea noastră la Schengen este un exemplu-şcoală, dacă vreţi, legat de tentaţia unor state ca din motive interne să împingă facturi către alte state membre”, a explicat preşedintele.

Cele mai citite

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...
Ultima oră
Pe aceeași temă