22.9 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialBanatul, inecat de aburii rachiei

Banatul, inecat de aburii rachiei

Zona montana a banatului aproape ca fumega in aceste zile sub aburii grosi iesiti din alambicurile in care se fabrica celebra rachie. Stranse si depozitate in cazi sau butoaie de mii de litri, prunele au fermentat, s-au transformat in borhot si acum a venit vremea sa fie transformate in rachie. Cazanele in care este fiert borhotul au zeci de ani vechime si sunt lasate mostenire de la o generatie la alta.

Mosu Ion, cazanar din tata in fiu, povesteste ca "rachia face parte din viata de zi cu zi a banateanului. Daca bei mai multa, face mari necazuri, te strica la cap si este pricina de sfada". Patru Dalea, om de 82 de ani, cel care stie cum trebuie tinut focul la comina, spune ca "la noi in sat, goscii si musafirii sunt intampinati cu un pahar de rachie. Fruntea de rachie – adica tuica care vine pe serpentina in primele minute de la pornirea cazanului, pusa peste petale de crin si amestecata cu oloi de cucuruz sau de samanta de curcubat sau chiar cu untura de porc de-aia alba (nearsa – n.n.) este cel mai bun leac atunci cand te-a calcat calul, te-a impuns vaca sau este bun chiar si la muscatura de viespe si de caine".

 

Barbatul, cu urmele anilor lasate adanc pe obraz, mai spune ca "in casa banateanului, rachia il insoteste pe gospodar de la botez si pana la nunti si inmormantari, de la necaz la bucurie. Multi fii de tarani din Teregova, Armenis, Fenes, Domasnea, Dezesti, dar si Muntele Mic, Bautar, Goruia sau Tara Almajului au ajuns domni la oras de pe rachia de la tara. Ani de zile sticlele cu dop de cucuruz au ajuns pe mesele domnilor de la oras, fie ei arvocati ori doftori si domni din aia mari de la facultace". "Acuma copiii or ajuns si ei domni, beau vischi din ala americanesc, da’ tot rachia ii mai buna cand vin acasa", spune Ion Vela, alt batran de aproape 90 de ani.

O babuta, nana Vioara, spune ca "nu se ezista zi in care domni cu masani di alea faine sa nu caute sa cumpere rachie de la gospodari. Numai ca acu’ rachia nu se mai pune in uiaga de sticla cu dop de cocean de cucuruz, acum se vinde in sticle din alea de plastic, da Fanta si Cola, ca-i plina lumea de ele". "Uite, si pe rau vin la vale, din munte", zice femeia si arata malul plin de peturi de toate tipurile, aduse de apa din munti, tocmai la poalele Semenicului.
Femeia mai aduce cateva lemne si spune parca cu mandrie: "Ei domnule, ii frumos la cazan la fript rachia, da’ se cam uita si asta. Cand eram eu tanara, venea si muzica cu acordeonul la cazan, oamenii faceau crampei copti in jar cu clisa fripta, ceapa si branza. Acu, nu mai ai loc de pufuleti si cipsuri."

» Produs traditional
Rachia de Banat este un produs traditional, inregistrat in nomenclatorul UE. Din acest an, gospodarii au voie sa produca in gospodaria proprie 200 de litri de alcool pur, ceea ce inseamna aproximativ 500-600 de litri de rachie. Produsul face parte din viata taranului. Rachia este un distilat din fructe, de cele mai multe ori din prune, concentratia alcoolica fiind de maximum 38-40 de grade. Din cauza utilizarii ei pe scara mare, este considerata de banateni ca fiind mai degraba un aliment.

Cele mai citite

FOTO. Un tânăr a murit și mai mulți copii au fost răniți, într-un accident între un autocar și un autoturism. Planul roșu, activat

Autorităţile din Vâlcea au activat, în această dimineaţă, Planul roşu după ce un autocar plin cu copii s-a izbit de un autoturism, răsturnându-se pe...

Formația de handbal masculin CS Dinamo și-a anunțat noul antrenor

Spaniolul David Davis a fost numit în funcţia de antrenor al echipei masculine de handbal CS Dinamo Bucureşti, a anunţat campioana României pa pagina...

Cum a ajuns un „candidat AI” pe buletinele de vot în Marea Britanie la alegerile parlamentare

Marea Britanie va avea, în premieră, un „candidat AI” pe buletinele de vot pentru parlamentare, din zona Brighton Pavilion din Brighton și Hove, un...
Ultima oră
Pe aceeași temă