18.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialBagajele şi la Madrid!

Bagajele şi la Madrid!

Pentru cei însetaţi de cultură şi arhi­tectură deosebită, oraşul-capitală a Spaniei promite să le satisfacă orice pretenţie, iar pentru cei doar în­setaţi… sangria curge în valuri. Ei bine, n-o fi Madridul aşezat la malul unei mări, însă pentru o vacanţă târzie e destinaţia ideală.

Ajungeţi uşor şi confortabil la Ma­drid. Cel puţin trei curse aeriene pe zi vă aduc în capitala spaniolă în aproximativ trei ore şi jumătate. Preţurile sunt bune dacă rezervaţi din timp atât la cursele de linie, cât şi la chartere sau companii low cost. Însă cu siguranţă când veţi citi acest articol, vacanţa la Madrid e deja stabilită, plătită şi aşteptată cu şi mai mare nerăbdare. Sau… vă aflaţi deja acolo, caz în care o să mă grăbesc să trec în revistă atracţiile locului.

În primul rând vă avertizez că veţi întâlni foarte mulţi români la Madrid. Lucru şi bun, şi rău. Rău, pentru că mulţi dintre ei au un caracter mai puţin onorabil. Bun, pentru că şi mai mulţi dintre ei sunt oameni de treabă, muncitori, bine integraţi în societatea spaniolă, politicoşi şi gata oricând să vă dea un sfat sau să vă indice o direcţie. Cu siguranţă, vă veţi simţi ca acasă la Madrid.

Acum, ce e de văzut? Uşor-uşor, zic să începeţi cu Palatul Regal, să admiraţi şi să vizitaţi locul şi mai ales să visaţi la regi, regine şi infante. Treceţi apoi pe la Teatrul regal şi faceţi o poză şi Operei – clădire ce a fost ridicată în 1850. Odihniţi-vă puţin în parcul Buen Retiro (amenajat în 1631), daţi o raită şi pe la Biblioteca Naţională (o altă bijuterie arhitectonică datând din 1712) ce păstrează arhi­vele Spaniei şi faceţi o excursie pe firul istoriei la muzeul de arheologie. După care vă rămân trei obiective mari şi late pe lista „de văzut”. E vorba de trei muzee de artă extraordinare pentru care merită sa­crificate 2-3 zile din concediu: Muzeul Pra­do (cu cea mai valoroasă colecţie de artă din lume), Muzeul Naţional Regina Sofia (dedicat artei moderne) şi Muzeul Th­y­ssen-Bornemisza, găzduit de Villahermosa. Din cele citite până aici aţi observat că Madridul a păstrat o serie întreagă de clădiri vechi, în stilul clasic. Asta nu în­seam­nă însă că nu are partea sa de zgârie-nori, oţel şi sticlă. Frumuseţea oraşului constă, însă, tocmai în acest mariaj între vechi şi nou, în modul plăcut în care se îmbină tradiţia şi modernitatea, simbioza perfectă între trecut şi viitor.

Şi dacă aţi văzut toate aceste lo­curi… tot nu puteţi răsufla uşuraţi, cu o bere, cafea sau sangria în faţă pentru tot restul sejurului. Nu, pentru că Madrid în­seamnă şi foarte mult shopping, şi fiind plecaţi în vacanţă în străinătate, trebuie să duceţi cadouri celor dragi şi mai trebuie să vă înnoiţi şi voi garderoba, doar începe un sezon nou. Veştile, şi în acest domeniu, sunt extrem de bune. Mari centre comerciale, mall-uri sau buticuri cochete, toate vă aşteaptă cu mărfuri de calitate, cu preţuri bune, cu unele reduceri şi cu multe promoţii. Intraţi la El Corte Ingles sau alegeţi oricare dintre magazinele Zara – cu siguranţă o să plecaţi acasă cu sa­co­şele pline. La un lucru să vă gândiţi doar: la aeroport, dacă depăşiţi greutatea admisă la bagaj, va trebui să plătiţi pentru fiecare gram în plus. Nu e o tragedie, dar nici tocmai placut, la final de vacanţă, când banii s-au dus pe distracţie şi cumpărături.

Şi apropo de distracţie… Viaţa de noapte din Madrid este renumită. De la spectacole de cabaret şi varietăţi spaniole până la cl­u­buri unde se dansează mult după răsări­tul soarelui pe ritmuri de house, călătorul venit să petreacă… petrece. Iar principa­le­le locuri de distracţie madrilene sunt: Bilbao, Tribunal, Alonso Martinez, Moncloa, Puerta del Sol şi Huertas. Toate pline de turişti dar şi de locuitori ai capitalei, în special în nopţile de weekend. Se spune că madrilenii petrec în club toată noaptea, trec pe acasă să facă un duş, după care se duc la serviciu. Nu încercaţi asta acasă…

Acest articol însă nu este complet… nu vă punem la muncă, însă căutăm să vă incităm la descoperiri, la bucuria de a găsi locul vostru preferat în oraşul pe care îl vizitaţi, piaţa sau muzeul despre care nu aţi auzit pe nimeni vorbind, felul de mâncare sau hotelul despre care numai voi puteţi povesti… Clubul din Madrid în care vă veţi simţi voi foarte bine este cel despre care veţi vorbi când ajungeţi acasă, spectacolul de coridă la care aţi tremurat va fi cel mai tare pentru că l-aţi văzut cu ochii voştri şi niciodată nu veţi bea un suc de portocale roşii mai bun decât cel de la o cafenea de pe o străduţă madrilenă… care va deveni locul vostru preferat. Nu uitaţi, trăim pe o planetă mică dar într-o lume atât de mare… Ce ziceţi? Bagajele şi la Madrid?

Cele mai citite

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 13 iunie 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Joi, 13 iunie 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO joi 13 iunie 2024 Rezultate JOKER: 12,...

Fitch consideră că riscurile la adresa ratingului României sunt “în mare parte echilibrate”

Riscurile la adresa ratingului României sunt "în mare parte echilibrate", a declarat analistul agenţiei de evaluare Fitch Ratings, Greg Kiss, pentru Reuters, adăugând că...

Comisia Europeană a aprobat achiziționarea Alpha Bank România de către UniCredit

Comisia Europeană a aprobat preluarea controlului exclusiv asupra Alpha Bank Romania S.A. de către UniCredit S.p.A. din Italia. Această aprobare a fost acordată în baza...
Ultima oră
Pe aceeași temă