19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialAvocaţii americani explorează posibile căi de extrădare a lui Julian Assange

Avocaţii americani explorează posibile căi de extrădare a lui Julian Assange

O comisie a Congresului SUA a audiat o serie de avocaţi în legătură cu posibilitatea acuzării lui Julian Assange de încălcarea legii privind spionajul (Espionage Act), dar şi problemelor legale şi constituţionale ridicate de dezvăluirile WikiLeaks, relatează The Guardian în ediţia electronică, potrivit agenţiei Mediafax.

Se conturează un consens în rândul avocaţilor, inclusiv al celor specializaţi în probleme constituţionale, în paralel cu o analiză a tuturor problemelor în formularea unei acuzaţii, potrivit căruia Assange va fi pus sub acuzare. Însă aceştia se îndoiesc de şansele de a obţine o extrădare a acestuia din Marea Britanie şi cred că va fi şi mai dificil dacă fondatorul WikiLeaks va fi extrădat în Suedia.

Floyd Abrams, avocatul care a apărat The New York Times la Curtea Supremă în cazul dezvăluirii unor documente secrete ale Pentagonului, în anii ’70, a declarat joi că Statele Unite au şanse să-l acuze pe Assange. Paul Rosenzweig, un fost adjunct al secretarului pentru politici din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă, a estimat aceste şanse la 80 la sută. Jennifer Robinson, unul din avocaţii australianului, a declarat săptămâna trecută, pentru ABC News, că o punere sub acuzare ar putea fi iminentă.

“Nu facem comentarii asupra extrădării”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Ambasadei Marii Britanii în Statele Unite, întrebat dacă Washingtonul a abordat Guvernul britanic în vederea extrădării. Dar diplomaţi britanici au declarat, în privat, că nu au existat discuţii substanţiale cu americanii asupra vreunei cereri de extrădare iminentă. Mai mult, avocaţii americani sunt sceptici că Assange ar putea fi acuzat în baza Espionage Act, sugerând că Departamentul Justiţiei ar trebui să caute alternative.

Mark Stephens, un alt avocat al lui Assange, a declarat pentru postul de televiziune al-Jazeera că un mare juriu s-a întrunit, în secret, la Alexandria (Virginia), în vederea acuzării acestuia. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie a refuzat să comenteze declaraţia. Însă, Assange şi WikiLeaks ar putea argumenta că este vorba despre o organizaţie de presă, cum este descris site-ul, care este, astfel, protejat de libertatea presei. Se mai poate argumenta că dacă Assange poate fi pus sub acuzaţie, de ce să nu fie acuzate şi publicaţii ca New York Times sau The Guardian.

Scott Silliman, profesor la Duke University, este de părere că Departamentul de Justiţie ar trebui să îl acuze pe Assange de conspiraţie, împreună cu Bradley Manning, soldatul suspectat că a furnizat WikiLeaks mii de documente confidenţiale americane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă