20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialAventurile studentilor romani in strainatate

Aventurile studentilor romani in strainatate

» Studentii romani plecati la studii in afara incantati ca au in fata o lume de explorat.

• Cei mai multi isi insusesc cu curaj mentalitatea de "cetatean al lumii".

• Pentru altii, aventura "exilului" poate insemna dificultati de adaptare, izolare si singuratate.

Bogdan Rabanca este doctorand in filosofie, anul patru, la New York University, dupa doi ani de masterat in Canada, la Calgary. "La inceput nu prea ma simteam in largul meu, daca ieseam intr-un bar era enervant ca nu vorbeam atat de bine engleza cat sa pot face glume si intelegeam mai greu ce se discuta. Acum mi se pare ca m-am integrat de la inceput, dar atunci ma simteam deseori inadecvat", spune Bogdan.
In New York insa Bogdan a ajuns sa se simta in elementul lui. "O data, povesteste el, am fost la un party unde era o mare piramida construita din cutii de bere. Lumea bea bere si, cand avea nevoie sa se duca la baie, urca la etaj. Dar toaleta era conectata la o teava transparenta care mergea prin camera de la parter, unde era party-ul, apoi trecea prin gura lui Marx (intentia nu era depreciativa, dimpotriva) si apoi ajungea intr-un mare bazin transparent in centrul camerei. Cred ca toata chestia se voia o instalatie artistica. A doua zi tipul care a organizat party-ul a luat o mostra de urina din bazin si a dus-o la doctor. I s-a transmis sa se prezinte urgent la spital pentru ca i s-au descoperit mai multe boli venerice si urme de droguri in urina."
Dana face un masterat in stiintele cognitiei in Amsterdam, inceput in urma cu sase luni. "Dintre colegii de clasa e o fata olandeza cu care as vrea neaparat sa mai ies," spune Dana. "Arata androgin, e lesbiana si face experimente cu cocaina pe sobolani, e retrasa si vorbeste incet, dupa tiparele nordului." Pentru studentii din Amsterdam experimentele cu substante de acest gen sunt la ordinea zilei.
Andrei Buleandra este inscris la facultatea de filosofie din Calgary si este in Canada de 4 ani. "In general iesim in baruri si cluburi, am fost la cateva concerte in Calgary si Edmonton – GWAR, System of a Down, Evanescence etc."
La capitolul "aventuri", intra si urmatoarea patanie a lui Bogdan Rabanca in New York: "O data am fost arestat pentru ca, chipurile, am intrat ilegal la metrou. Mi-au pus catuse si m-au dus la sectie. Mi s-a spus ca trebuie sa fiu judecat, dar ca probabil nu o sa mi se dea nici macar o amenda, fiind prima abatere. Am petrecut 24 de ore intr-o celula suprapopulata, intins pe jos, langa un junkey care ma tot lovea cu piciorul in somn. Procesul a durat cinci minute si m-am ales doar cu un avertisment".

Emigrantii strang randurile
Bogdan are un grup de prieteni facuti printre colegii de departament si prin intermediul lor si iese in baruri la fel ca acasa. "Vara ma mai duc prin Central Park, au concerte gratis si facem un fel de picnic si ascultam muzica. Nu prea merg prin cluburi, singura exceptie e un club unde se dansa pe muzica din Europa de Est, in special gypsy music. Dar a fost inchis de politie, pentru ca se fuma inauntru (e ilegal sa se fumeze in baruri, cluburi etc.) si pentru ca era plin de clienti sub 21 de ani. Ma mai duc la concerte de indie rock sau jazz. Singura trupa suficient de cunoscuta la care am fost e probabil Manu Chao".
Despre prieteniile legate acolo, Bogdan are de spus urmatoarele: "stiu ca in general se spune ca americanii sunt deschisi numai la modul superficial si ca poti fi prieten ani de zile cu cineva fara sa cunosti prea multe despre viata lui privata. Nu mi se pare chiar asa, desi e adevarat ca cei mai buni prieteni pe care ii am sunt in general straini sau cel putin lume care a petrecut ceva timp in afara Statelor Unite. Oricum am prieteni aproape la fel de buni ca in Romania".
Dana locuieste intr-un camin impreuna cu studenti din Nigeria, Argentina, Israel, China etc. De obicei iese in oras impreuna cu grupul de prieteni facuti printre colegi, din care mai fac parte trei baieti, un libanez, un american si un german. "Chiulesc cu colegii, mergem la coffeeshop, mergem sa mancam impreuna si, in general, am gasit oameni cu care sa ma simt pe aceeasi lungime de unda si mi-am facut chiar prieteni, nu doar cunostinte. Olandezii sunt de treaba si prietenosi, doar ca… eu nu prea leg relatii foarte stranse cu ei", spune si Dana.
Monica Trifanescu este studenta la Paris, master in arhitectura anul doi. "Am un grup de prieteni destul de bine inchegat, in plus mai avem diverse iesiri cu colegi de birou. Francezii sunt mai reci, ceea ce se explica prin faptul ca relatiile de familie sunt mult mai distante, e o problema de mentalitate, in momentul in care intelegi aceasta mentalitate iti adaptezi comportamentul, insa relatiile legate cu romanii de aici sunt mult mai stranse decat ar fi fost in tara." Pe langa facultate, Monica lucreaza patru zile pe saptamana in design de interior.
Mai rar este cazul in care studentii romani iau legatura cu comunitatea locala de romani si isi fac prieteni printre acestia. "Am multi prieteni romani in Edmonton, am luat legatura cu ei chiar dinainte sa vin, cand eram la Calgary", spune Andrei Buleandra.

"Experienta de a trai independent si low budget intr-o tara straina nu este atat de usoara"
Dificultatile de comunicare, lipsa vechilor legaturi si diferentele culturale pot ingreuna legarea unor noi relatii, mai ales in orasele mai mici, unde mediul universitar nu este foarte cosmopolit. Spatiul necunoscut poate intimida, iar lumea occidentala poate parea mai degraba neprimitoare. In aceste conditii, studentii sunt relativ izolati, incercand depresii si, bineinteles, dorul de casa, compensand lipsa socializarii prin studiu.
Daca cei mai multi studenti reusesc sa se acomodeze intr-un mediu nou, altii sunt coplesiti de stresul adaptarii. "Cautarea unei locuinte, barierele lingvistice, prejudecatile cu care esti intampinat sunt greutati care la prima vedere sunt surmontabile, dar care pot lasa cateodata un gust amar. Experienta de a trai independent si low budget intr-o tara straina nu este atat de usoara", explica Luana Pistol, care a inceput un progam de master in Barcelona. Dupa cateva luni insa, Luana s-a decis sa se intoarca in tara inainte de a termina programul, invocand un motiv medical pentru a nu fi obligata sa returneze valoarea bursei. "Perioada in care am fost plecata cu o bursa in strainatate nu a fost atat de frumoasa pe cat speram", marturiseste Luana. "Nu stiu daca este vorba despre barierele culturale pe care le-am intalnit sau despre incapacitatea mea de adaptare, insa viata intr-un spatiu strain a fost destul de dificila. Prieteniile, daca se leaga, se limiteaza la cercurile de studenti plecati cu bursa si mai rar intre bursieri si localnici".
Constantin Vica a inceput anul acesta masteratul in filosofie la Universitatea Paris XII si scrie o disertatie pe problemele pe care le ridica modelele open source, adica softurile libere. "Stau cu studentii romani de aici, majoritatea absolventi ai Liceului Francez din Bucuresti, pentru ca am descoperit cateva persoane foarte OK. Apar si francezi, dar nu prea am ce sa discut cu ei. La scoala merg putin pentru ca nu prea am cursuri, deci si acolo interactiunea este minima. Nu prea m-am adaptat aici, de fapt am renuntat la asta cand mi-am dat seama ca mie nu-mi prea place in Franta. si mi-am descoperit si o latura asociala care, la urma-urmei, e simpatica. Intr-un fel neadaptarea mea la aceasta lume inseamna foarte mult timp pentru mine."

Rataciti printre cuvinte
Nu e nici locul, nici momentul de relatii stabile. Sunt asa de multi oameni interesanti in jur. Nu credeam ca o sa spun asta vreodata, dar sunt entuziasmata de descoperire", spune fara complexe Dana din Amsterdam. si Bogdan Rabanca povesteste din New York ca si-a facut mai multe prietene, printre care si o fata de culoare de 22 de ani din Brooklyn, dar relatiile au fost de scurta durata.
Ocazional, studentii romani isi gasesc "sufletul pereche" printre straini, trecand peste dificultatile de comunicare. Maria Grecu este studenta la doctorat, in antropologie, la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales in Paris si locuieste cu prietenul francez intr-un campus universitar. "Eu si prietenul meu ne-am cunoscut aici, la o mica petrecere dintr-un alt camin, care surprinzator a iesit foarte bine, desi a fost organizata absolut spontan, intr-o vineri seara, cand de obicei toata lumea iese in oras." Monica Trifanescu, tot in Paris, locuieste in acte inca intr-o rezidenta universitara, dar practic cu prietenul de sase luni, de nationalitate roman, dar plecat din tara de la 6 ani.
Exista insa si varianta partenerilor adusi de acasa, fie ca cei doi au aplicat simultan si au preferat facultatea care i-a acceptat pe amandoi, fie ca s-au casatorit inaintea plecarii, caz in care facultatea poate acorda un ajutor suplimentar pentru partenerul unui bursier. Este cazul lui Andrei Buleandra: "Locuiesc intr-un apartament cu sotia mea. Am venit impreuna in 2004 si ea are permis de munca cat timp eu am permis de studii."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă