16.3 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialAutorul inregistrarii pirat a executiei lui Saddam a fost arestat

Autorul inregistrarii pirat a executiei lui Saddam a fost arestat

Barbatul care se presupune ca a filmat cu ajutorul telefonului mobil executia lui Saddam Hussein a fost arestat, astazi la pranz, a afirmat un consilier al premierului irakian, citat de Sky News.

"Este un oficial care a supravegheat executia si care, in prezent, este investigat", a precizat consilierul.

Imaginile pirat demonstreaza ca procedura a fost lipsita de demnate, Saddam Hussein fiind batjocorit in timpul executiei, si arata, de asemenea, si momentul efectiv al mortii acestuia, care nu este prezentat in imaginile oficiale.

Pe de alta parte, si un gardian care a participat la spanzurarea lui Saddam Hussein este interogat in legatura cu imaginile pirat, a afirmat un alt consilier al premierului, pe nume Sadiq al-Rikabi, citat de CNN. Gardianul este suspectat ca a facut inregistrarea si a distribuit-o pentru a fi postata pe Internet.

Potrivit procurorului general de pe langa Inaltul Tribunal Penal irakian, Munketh al-Faroon, care a participat la executie, doar doua dintre cele 20 de persoane prezente la executie ar fi dispus de telefoane mobile. "Amandoi sunt inalti responsabili din cadrul Guvernului", a subliniat el, ieri, pentru postul de televiziune al-Jazeera, refuzand totusi sa divulge identitatea acestora.
In afara de Askari, care a negat ca a filmat executia, la spanzurarea lui Saddam a fost prezent si consilierul national pentru securitate, Muaffaq al-Rubaie, care nu a putut fi contactat astazi pentru a comenta aceste informatii.

Intre timp, o sursa apropiata de familia celei mai mari dintre fiicele lui Saddam Hussein, Raghad, a afirmat ca cererea acesteia de a vorbi la telefon cu tatal sau inainte de executie a fost respinsa. "Cererea lui Raghad a fost transmisa la Bagdad prin intermediul Crucii Rosii si a primit un raspuns negativ", a declarat sursa, adaugand ca nu este clar daca refuzul a venit din partea autoritatilor irakiene sau a celor americane.

Cele mai citite

Consiliul de Securitate ONU se reunește de urgență după bombardamentul israelian de la Rafah

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgență, în ziua de 28 mai 2024, în care va discuta atacul aerian executat...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...

Gov-Smart:Prima platformă din lume care oferă administrație publică ca serviciu, digitalizează instituțiile publice din România

Gov-Smart anunță lansarea unei soluții inovatoare care promite să transforme administrația publică din România prin digitalizare completă și automatizare avansată. Prin implementarea modulelor interconectate specifice...
Ultima oră
Pe aceeași temă