26.9 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialAurescu, la Bruxelles în problema romilor şi a repatrierilor din Franţa

Aurescu, la Bruxelles în problema romilor şi a repatrierilor din Franţa

Secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE român, Bogdan Aurescu, se întâlneşte marţi la Bruxelles cu vicepreşedintele Comisiei Europene, comisar european pentru justiţie, Viviane Reding, cu care va avea discuţii pe tema abordării europene a problematicii romilor.

Oficialul român ca avea, de asemenea, întrevederi cu reprezentanţi ai cabinetelor comisarilor europeni pentru muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, şi respectiv pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, informează MAE citat de NewsIn.

Din delegaţia română mai fac parte Valentin Mocanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Dan-Valentin Fătuloiu, secretar de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Potrivit MAE, în dialogul cu Executivul european partea română va sublinia necesitatea ca toţi cetăţenii români, indiferent de originea etnică, să se bucure pe deplin de dreptul la libera circulaţie la care sunt îndreptăţiţi toţi cetăţenii europeni, precum şi preocuparea părţii române pentru asigurarea deplinei conformităţi cu dreptul UE a oricăror măsuri adoptate de statele membre.

Delegaţia română va prezenta, de asemenea, rezultatele şi proiectele promovate de România până în prezent în ceea ce priveşte incluziunea socială a persoanelor aparţinând minorităţii rome şi va solicita sprijinul Comisiei Europene pentru asigurarea accesării mai eficiente a fondurilor europene.

De asemenea, România va susţine necesitatea coordonării politicilor publice naţionale şi europene cu privire la romi şi implementarea Foii de parcurs a Platformei europene pentru incluziunea romilor, a cărei primă reuniune a avut loc în aprilie 2009, inclusiv prin coordonarea, monitorizarea şi diseminarea de către Comisie a rezultatelor obţinute în cadrul Platformei.

Un element în discuţie va fi reprezentat de necesitatea asigurării unei abordări echilibrate şi complementare, pe care România o consideră esenţială, între responsabilitatea statului de cetăţenie, cea a statului pe teritoriul căruia se află persoanele care beneficiază de libera circulaţie şi implicarea nivelului european în gestionarea acestei problematici complexe.

În acelaşi timp, delegaţia română va arăta că încercările de a modifica reglementările UE în vederea introducerii de noi restricţii, de natură să limiteze excesiv exerciţiul dreptului fundamental la liberă circulaţie al cetăţenilor europeni, sunt în contradicţie cu obiectul şi scopul Tratatelor constitutive ale Uniunii, se mai arată în comunicatul Ministerului român de Externe.

Tot marţi se vor afla la Bruxelles şi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, şi ministrul pentru imigraţie, Eric Besson. Potrivit Radio France Internationale, cei doi oficiali vor apăra politica Parisului privind securitatea şi în special repatrierea romilor aflaţi în ilegal pe teritoriul Franţei.
Viviane Reding, comisarul european justiţie, şi Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne, vor avea întrevederi cu Besson şi Lellouche, adaugă RFI.

Explicaţiile celor doi oficiali francezi vor permite Bruxelles-ului să aprecieze dacă legea este aplicată şi procedurile respectate. Analiza juridică a măsurilor franceze ar urma să fie prezentată miercuri în Colegiul Comisarilor, conform unui anunţ în acest sens făcut săptămâna trecută de Viviane Reding.

La 26 august, comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a anunţat că a cerut serviciilor sale să analizeze cu atenţie dacă măsurile luate de Franţa în privinţa romilor sunt “în conformitate deplină” cu legislaţia UE şi a promis că analiza va fi prezentată în cursul acestei săptămâni.

Într-o declaraţie pe tema situaţiei romilor din Europa, Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, a spus că a urmărit “cu mare atenţie” şi cu “oarecare îngrijorare” evoluţiile din ultimele zile din Franţa, precum şi polemica ce a izbucnit în câteva alte state membre.

Reding a cerut autorităţilor franceze să se angajeze într-un “dialog deschis, sincer şi onest” cu toate statele membre UE pe tema asumării responsabilităţii comune asupra romilor, Comisia Europeană oferindu-se să intermedieze un astfel de dialog şi să monitorizeze progresele făcute.

Cele mai citite

Peste 30.000 de turiști sunt prezenți în acest weekend pe litoralul românesc

Peste 30.000 de turiști sunt prezenți in acest weekend pe litoralul românesc, gradul de ocupare a hotelurilor fiind de peste 60%. Secretarul general al...

Ciucă, Burduja și Ionuț Stroe au fost împreună pe stadion

Trei lideri de vârf al PNL, Nicolae Ciucă, Sebastian Burduja și Ionuț Stroe, au fost împreună la Stadionul „Arcul de Triumf” din București, în...

Ce fac politicienii dați în mintea copiilor, de 1 Iunie

Ilustrație: Marian Avramescu Ziua Internațională a Copilului, 1 Iunie, se încadrează, anul acesta, în perioada campaniilor electorale din România pentru alegerile locale și pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă