25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialAtracţiile secrete ale litoralului românesc

Atracţiile secrete ale litoralului românesc

Litoralul înseamnă mai mult decât plajă şi nisip. Există aici mai multe atracţii turistice deosebit de valoroase, care însă nu sunt puse în valoare. Mai mult de atât, unele dintre ele sunt ascunse de ochii lumii. „România liberă” Ediţia de Sud-Est v-a mai prezentat, pe parcursul anilor, o parte dintre cele mai secrete obiective turistice de pe litoral, iar acum încercăm să rea-lizăm un top al acestora.

 

1. Amfiteatrul roman

În Constanţa există singurul amfiteatru roman din Dobrogea. De fapt, istoricii spun că este singurul atestat din România. Acesta a fost descoperit în anul 1988, în momentul săpăturilor pentru fundaţia unui hotel în zona peninsulară. Arheologii au găsit aici poarta intrării principale a amfiteatrului, precum şi părţi ale arenei de gladiatori. Poate nu e prea mult, dar cu siguranţă turiştii pasionaţi de istorie ar fi încântaţi să descopere aceste locuri, mai ales că aici a fost descoperită şi o piatră funerară a unuia dintre gladiatorii care au luptat în amfiteatru. Se numea Scirtus Dacensis, era de origine ilirică şi a murit în Pontus Euxin după ce a câştigat şase victorii împotriva unor animele de temut. “Gladiatorii se luptau şi între ei, însă cel mai frecvent se luptau cu animale extrem de puternice, cum ar fi panterele sau leii”, declara pentru „România liberă” şeful secţiei Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Traian Cliante, în urmă cu şase ani, când am prezentat pentru prima dată această descoperire. Din păcate, amfiteatrul rămâne “prizonier” în subsolul hotelului Ibis din Constanţa, ascuns în spatele unui perete mare de sticlă, şi nu este inclus în circuitul turistic, deşi un fost director, ardelean, spunea că autorităţile locale ar trebui să facă din acest lucru prioritatea lor numărul unu.

2. Catacombele romane

Tot în partea veche a Constanţei a fost descoperit un sistem de canale despre care iniţial s-a crezut că aveau rolul de a apăra cetatea Tomis. Este vorba, de fapt, despre un sistem de alimentare cu apă, construit la jumătatea secolul I d.Hr. Potrivit unui raport din 1958 al lui Vasile Canarache, fostul director al Muzeului de Arheologie şi Istorie Constanţa, expert al galeriilor subterane, la Constanţa exista o întreagă reţea de galerii subterane legate între ele, prevăzute cu căi de ventilaţie zidite şi numeroase guri de ieşire. Au fost reperate 12 guri de ieşire, dintre care doar două au fost accesibile.

Cel mai lung apeduct venea dinspre Canara, oraşul Ovidiu de astăzi. Cercetarea acestuia a fost reluată în anul 1993. Uimitor este că apeductul a fost păstrat în întregime. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că este construit din bucăţi de calcar, legate între ele cu un mortar extrem de dur. Vasile Canarache îşi dorea de acum jumătate de secol să restaureze galeriile şi să le redea circuitului turistic. Intrarea în galerii este însă şi acum interzisă.

3. Cetăţile subacvatice

Mai greu de vizitat sunt părţi din cetăţile antice care se află acum sub Marea Neagră. În zona Cazi-noului din Constanţa se poate ajunge relativ uşor la pereţii de incintă ai vechii cetăţi Tomis, care se întind pe mai multe sute de metri în larg. Mult mai interesantă pare însă zona de sud a litoralului, unde unii specialişti spun că s-ar găsi o cetate întemeiată în secolul VI î.Hr. de grecii dorieni. Aceasta s-ar întinde până la aproape două mile în larg. Există însă opinii cum că descoperirile de până acum sunt de fapt o prelungire a cetăţii Callatis. Despre orice ar fi vorba, potenţialul turistic este imens. Din păcate, nu s-au găsit fondurile necesare pentru continuarea cercetărilor. 

4. Mormântul hypogeu

În centrul Constanţei, aproape de acest amfiteatru, se află monumentul intitulat mormântul hypogeu. A fost descoperit de arheologi acum aproape un sfert de secol, dar de atunci nu s-au găsit fonduri pentru realizarea unei structuri care să-l protejeze. Nu poate fi vizitat de turişti: intrarea sa este ferecată de o uşă de fier şi un lacăt. Aici au fost îngropaţi membrii unei familii timp de circa un secol. Descoperirea este importantă şi prin faptul că pereţii sunt pictaţi cu diferite reprezentări antropomorfe, zoomorfe, şi geometrice. Este un monument unic, iar autorităţile locale caută, de mai mult timp, fonduri europene pentru conservarea şi punerea sa în valoare.

5. Epavele din Marea Neagră

Pentru turiştii pasionaţi de scufundări, Marea Neagră ascunde aproape 30 de epave, fiecare cu povestea ei tragică. Printre ele se află navele You Xio şi Paris, scufundate în ianuarie 1995, care au făcut peste 50 de victime, nava Sadu, care s-a izbit de ţărm în decembrie 1988, a cărei epavă este aproape intactă, dar şi submarinul Moskva, doborât de o mină în iunie 1941.

Topul nostru nu este nici pe departe exhaustiv. Pe litoral se găsesc multe alte obiective care nu sunt puse în valoare sau care chiar nu pot fi vizitate, fie din cauza drumurilor proaste, fie din cauza faptului că nu există bani pentru reabilitarea lor. Printre acestea amintim numai Biserica de cretă de la Murfatlar, peşterile din Dobrogea sau însăşi zona peninsulară a Constanţei, cu simbolul său, Cazinoul, care sunt, de ani buni, într-o stare jalnică.

Cele mai citite

Bătaie în Parlament: Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu -VIDEO

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, între Dan Vîlceanu şi Florin Roman, care a avut loc în antecamera sălii de plen, în...

Se oprește apa caldă în patru sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele rețelei termice primare, în zone din...

Rusia începe un exercițiu cu arme nucleare tactice

Forțele ruse au început prima etapă a exercițiilor care implică „antrenamente practice în pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice”, a anunțat marți Ministerul Apărării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă