21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialAshton le-a spus europarlamentarilor ca vrea sa faca auzita vocea UE in...

Ashton le-a spus europarlamentarilor ca vrea sa faca auzita vocea UE in lume

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, si-a fixat ca prioritate sa faca auzita vocea Europei in lume, potrivit declaratiilor facute in cursul audierii din Parlamentul European si citate de NewsIn.

"Sunt convinsa ca exista un apel clar – in UE si peste tot in lume – pentru un angajament european mai mare pentru promovarea pacii, apararea persoanelor vulnerabile, lupta impotriva saraciei si abordarea numeroaselor probleme ale timpului nostru", a spus Ashton. Trebuie sa existe asigurari ca, atunci cand Europa vorbeste, vocea sa este auzita, a spus ea. De asemenea, Ashton a insistat ca Europa "sa isi apere valorile si sa isi apere interesele" in lume.

Laburista britanica ce va reprezenta vocea Uniunii Europene in lume a inceput audierea in fata europarlamentarilor la ora locala 13.00 (14.00 ora Romaniei) si ar urma sa dureze trei ore.

Multi europarlamentari s-au declarat uimiti de nominalizarea sa, in conditiile in care nu are experienta diplomatica. In plus, multe voci contesta decizia ca o reprezentanta a Marii Britanii, tara profund eurosceptica, sa ocupe aceasta functie.

Daca va fi confirmata,  Ashton, numita pentru cinci ani, va prezida reuniunile celor 27 de ministri de externe. Ea va putea sa se bazeze pe un buget confortabil si pe un nou serviciu diplomatic european, format din mai multe mii de persoane, provenind din Comisie, secretariatul Consiliului UE si din statele membre. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă