20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialArtistii parasesc Irakul din cauza extremistilor

Artistii parasesc Irakul din cauza extremistilor

Zeci de persoane au fost ucise de radicalii islamisti care sunt hotarati sa elimine
influentele occidentale din cultura.

Cinematografe, galerii de arta, teatre si sali de concert sunt distruse in explozii de grenade si atacuri cu bombe in Basra si Bagdad. Potrivit Asociatiei Ar-tistilor Irakieni, cel putin 115 cantareti, 64 de actori si 60 de pictori au fost ucisi de la inceputul invaziei Statelor Unite. Dar campania terorii a crescut in amploare in ultimele luni, pe masura ce atat extremistii siiti, cat si cei sunniti au devenit mai indrazneti in a impune cu forta restrictii religioase asupra cetatenilor irakieni, potrivit The Observer.

Artistii ramasi in Irak se ascund si fac pregatiri pentru a se pune pe ei si familiile lor la adapost. Haydar Labbeb, un pictor de 35 de ani din Bagdad, spune ca a primit cinci amenintari cu moartea in timp ce se intorcea de la o nunta cu masina, impreuna cu familia. Acum pictorul incearca sa ajunga la Amman, in Iordania, unde spera sa poata picta in continuare.
"Arta mea este vazuta de extremisti ca prea moderna si ofensatoare fata de credinta islamica", spune Haydar Labbeb. "Pentru ei, orice pictura trebuie sa se bazeze pe cultura islamica. Dar eu sunt un artist modern. Viata artistilor din Irak s-a transformat intr-un iad. Am fost siliti sa stam in casa si sa nu mai lucram. Nu-mi aduc aminte cand am fost ultima oara la o expozitie, cand am vazut un cantaret intr-un club sau un actor la teatrul local. In urma uciderilor, tuturor ni s-a interzis sa lucram."

Cantaretul Muthana al-Jaffar, in varsta de 37 de ani, din Bagdad, spune: "Guvernul nu ne ofera nici o protectie. Am fost de fata cand doi dintre prietenii mei au fost omorati pentru ca au cantat melodii occidentale la o nunta. Extremistii siiti care i-au omorat au strigat ca acesta este pretul pe care l-au platit pentru ca au cantat «cuvintele diavolului»". "Artistii nu mai pot trai in Irak. Nu mai putem lucra. Familiile noastre nu au ce manca pentru ca nu le putem hrani", adauga Muthana al-Jaffar. Acesta spune ca si-a vandut casa, masina si bijuteriile sotiei pentru a strange destui bani cat sa ajunga in Siria. Extremistii siiti i-au cerut 20% din banii obtinuti pentru casa pentru a-i permite sa plece in siguranta, spune cantaretul. "Ne facem bagajele, iar lunea urmatoare ar trebui sa fiu departe de Irak, tara care pana acum mi-a inspirat cantecele, dar care astazi este o rusine." Oamenii au incetat sa asculte muzica in locuri publice de teama ca ar putea intra in atentia extremistilor, mai spune acesta. Muzica pop, in special, nu mai este cantata. "Oamenilor le este frica sa intre intr-un magazin de muzica de teama ca ii urmareste cineva. In schimb, mai pot asculta muzica doar la telefoanele mobile."

Ministerul Culturii irakian estimeaza ca aproximativ 80% din cantareti si artisi au parasit deja tara. In luna noiembrie, Seif Yehia, de 23 de ani, a fost decapitat pentru ca a interpretat melodii occidentale la o nunta, iar pictorul Ibraheem Sadoon a fost impuscat in timp ce conducea prin Bagdad. In februarie, luptatorii sumiti l-au ucis pe Waleed Dahi, de 27 de ani, un tanar actor, in timpul unei repetitii care urma sa aiba premiera in aceeasi luna la Teatrul National Iordanian.
Cultura a fost incurajata in timpul regimului lui Saddam Hussein. Abu Nur, un purtator de cuvant al Armatei Islamice, a spus: "Actoria, teatrul si televiziunea incurajeaza comportamentul necuvenit si atitudinile nereligioase. Promoveaza obiceiuri care afecteaza moralitatea societatii noastre traditionale".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă