12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialAriel Sharon, moartea unui „vultur“ israelian

Ariel Sharon, moartea unui „vultur“ israelian

Israelul a adus duminică ­omagiu lui Ariel Sharon, al cărui sicriu a fost depus în Knesset, la Ierusalim. Moartea lui „Arik”, diminutiv pentru Ariel, sâmbătă, la 85 de ani, după opt ani de comă, a aruncat Israelul ­într-o atmosferă de doliu naţional înaintea ceremoniei oficiale de înmormântare a fostului ­premier în ranch-ul familiei din sudul ţării.

Fostul premier şi pilon al dreptei israeliene, Ariel Sharon, o „legendă” militară, a fost doborât de un atac cerebral la 4 ianuarie 2006. În comă de opt ani, el a murit în urma degradării brusce a organelor vitale. „Fostul premier s-a stins la 85 de ani” anunţa sâmbătă purtătorul de cuvânt al premierului Netanyahu. „Nu mai este, a plecat când a decis”, a declarat şi fiul său, Gilad Sharon, la spitalul Sheba Tel Hashomer, de lângă Tel Aviv, unde fusese îngrijit.

Războinic curajos şi nemilos, „vultur” inflexibil, „buldozer” pentru unii, „rege al Israelului” pentru cei mai apropiaţi partizani, Ariel Sharon a lăsat o amprentă specială în istoria ţării sale. Un „lunetist” în război şi în politică, el a remodelat Orientul Mijlociu în cadrul unei cariere care a mers de la combatant pe câmpurile de luptă la lider politic şi premier de dreapta, o carieră cu decizii curajoase, cu răsturnări spectaculoase şi salturi superbe. Detestat de numeroşi arabi şi o figură a diviziunii în Israel, Sharon şi-a pus amprenta asupra regiunii printr-o invazie militară, construcţii evreieşti în teritoriile palestiniene şi o decizie-şoc de ieşire din Gaza.

Comandant în armată de la naşterea Israelului, în 1948, el a ocupat numeroase funcţii înalte în stat şi a fost ales prim-ministru în 2001. Supraponderal, el a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia a intrat în comă, în 2006, când se afla la apogeul puterii sale. Ca premier, Sharon a prezidat una din perioadele cele mai agitate din istoria israeliano-palestiniană, o revoltă palestiniană şi o represiune militară israeliană după eşecul negocierilor de pace.

Ca lider al Israelului, el l-a asediat pe inamicul său declarat, Yasser Arafat, în Cisiordania. O pată asupra lui rămân masacrele de la Sabra şi Chatila, din 1982, pentru care palestinienii nu l-au iertat niciodată. Ariel Sharon este co-fondator al partidului Likud, de dreapta, care a preluat puterea la alegerile din 1977, punând capăt dominaţiei Partidului Laburist. la ministru al Apărării în cabinetul lui Menahem Begin, Sharon a orchestrat invazia Libanului, una din campaniile cele mai controversate ale Israelului, din 1982.

Cunoscut în Israel ca „Arik”, el a fost căsătorit de două ori. Prima soţie, Margaret, de origine română, a murit ­într-un accident de maşină, în 1962, iar el s-a recăsătorit cu sora acesteia, Lily, un an mai târziu.

» Vicepreşedintele american, Joe Biden, ex-premierul britanic, Tony Blair, emisarul Quartetului pentru Orientul Mijlociu şi ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, vor participa la omagiul oficial din Parlament.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă