19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialArctica va rămâne fără gheaţă vara

Arctica va rămâne fără gheaţă vara

Arctica, inclusiv Polul Nord, vor rămâne fără gheaţă pe timpul verii mai devreme de sfârşitul acestui secol, aşa cum anterior prognozau experţii, a declarat marţi şeful Centrului rus de meteorologie, Aleksandr Frolov, citat de RIA Novosti. “Există un scenariu al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice care arată că topirea calotei glaciare în Arctica ar putea interveni către sfârşitul acestui secol, în 2080. Dar, anii 2007 şi 2008 sunt mult peste aceste prognoze, ceea ce ne face să anticipăm că peste 30-40 de ani Arctica, inclusiv Polul Nord, s-ar putea elibera de gheaţă pe timpul verii”, a subliniat el.

Potrivit Agerpres, şeful Centrului rus de meteorologie a apreciat, de asemenea, că topirea gheţii în regiunea arctică ar putea depăşi anul acesta recordul stabilit în 2007. “Poziţia de mijloc a fost demult depăşită. Calota de gheaţă a fost la un minimum de 11 milioane de km2. În prezent, ea este de 10,8 milioane km2, ceea ce se poate observa din satelit. Şi aceasta demonstrează că tendinţa este spre scăderea gheţii în Arctica” – a mai spus Frolov.

În iunie anul acesta suprafaţa medie a gheţii din regiunea arctică a fost cea mai scăzută din 1979, când au început măsurătorile savanţilor, ea continuând să se reducă – au indicat experţii Direcţiei Naţionale de Cercetare a Oceanelor şi Atmosferei din SUA. Conform oamenilor de ştiinţă, în medie, suprafaţa acoperită de gheaţă a fost în luna iunie de 10,87 milioane de km2, cu 1,29 milioane km2 sub media istorică din perioada 1979-2000.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă