23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialAr renunţa palestinienii la Ierusalim?

Ar renunţa palestinienii la Ierusalim?

Documente secrete care conţin detalii despre negocierile de pace dintre Israel şi palestinieni, publicate de postul de televiziune Al Jazeera şi cotidianul britanic The Guardian, pun în fierbere Orientul Mijlociu.

Cele peste 1.600 de e-mailuri, protocoale şi hărţi din anii 1999-2010 sunt, potrivit The Guardian, „cea mai mare scurgere de documente confidenţiale din istoria Orientului Mijlociu”. Pasajele cele mai importante, care au făcut vâlvă în lumea arabă, sunt cele referitoare la tratativele care au avut loc în anul 2008. Atunci, negociatorii palestinieni au fost aparent dispuşi să renunţe atât la o mare parte a Ierusalimului de Est în schimbul altor teritorii aflate în posesia Israelului, cât şi la una dintre cerinţele lor istorice – dreptul de întoarcere a refugiaţilor palestinieni din Libia şi Iordania. Dezvăluirile sunt cu atât mai surprinzătoare, cu cât poziţia adoptată de autorităţile palestiniene în cadrul negocierilor pare să fi fost mult mai flexibilă decât cea reflectată public de aceştia.

Documentele includ şi o ofertă a fostului prim-ministru israelian, Ehud Olmert, către preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas; aceasta conţinea, printre altele, propunerea ca Israelul să anexeze 6,8% din teritoriul Cisiordaniei, cedând în schimb 5,5% din propriile teritorii, şi construirea unei autostrăzi între Cisiordania şi Fâşia Gaza, care ar fi urmat să se afle sub suveranitate israeliană, dar să fie controlată de autorităţile palestiniene. Totodată, Israelul ar fi fost dispus să recunoască suferinţa refugiaţilor palestinieni, să îi primească pe 5.000 dintre aceştia în decursul a cinci ani şi să îi recompenseze pe ceilalţi pe baza unui mecanism care ar fi urmat să fie pus la punct ulterior.

Totuşi, în cele din urmă, nici oferta lui Olmert, nici cea a palestinienilor nu s-au materializat. În iulie 2008, Olmert şi-a anunţat demisia în urma unor acuzaţii de corupţie, iar câteva luni mai târziu, Israelul avea să declanşeze operaţiunea „Cast Lead” în Fâşia Gaza, care avea să ducă la un sfârşit abrupt al tratativelor pentru pace.

Reacţii dure la publicarea documentelor

Saeb Erekat, negociatorul-şef al palestinienilor, a numit dezvăluirile „minciuni şi jumătăţi de adevăruri”, adăugând că Autoritatea Palestiniană nu are nimic de ascuns celorlalte state arabe şi că publicarea documentelor face parte dintr-o campanie împotriva preşedintelui Mahmoud Abbas. Erekat a negat că negociatorii palestinieni ar fi fost de acord să renunţe la Ierusalimul de Est şi că, de asemenea, nu au acceptat recunoaşterea Israelului ca „stat evreiesc”. „Dacă am fi făcut cu adevărat aceste compromisuri, atunci de ce Israelul nu a semnat tratatul de pace?”, a întrebat el.

Pe de altă parte, ministrul de Externe israelian, Avigdor Lieberman, spune că dezvăluirile dovedesc că nu există posibilitatea unui acord între Israel şi Autoritatea Palestiniană. Iar Jacob Galanti, purtătorul de cuvânt al lui Ehud Olmert, a confirmat oferta făcută de fostul prim-ministru, adăugând că se ajunsese chiar la un acord verbal între negociatori. „Nu am înţeles însă nici până în ziua de astăzi de ce palestinienii au refuzat, în cele din urmă, să îl semneze”, spune el.

Cele mai citite

Rishi Sunak anunță alegeri generale pe 4 iulie

Rishi Sunak a convocat alegeri anticipate surpriză pentru data de 4 iulie, într-o competiție în care Keir Starmer va încerca să preia puterea pentru...

Cătălin Drulă, președintele USR: Guvernul PSD-PNL ne duce în dezastru financiar!

Președintele USR, Cătălin Drulă, atrage atenția că incompetența actualului Executiv ne costă și ne va costa scump. “Guvernul PSD-PNL ne duce în dezastru financiar! Ieri,...

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....
Ultima oră
Pe aceeași temă