14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialApple este judecată în SUA pentru conspiraţie de creştere a preţurilor cărţilor...

Apple este judecată în SUA pentru conspiraţie de creştere a preţurilor cărţilor electronice

Apple va fi judecată, luni la un tribunal din Manhattan, pentru acuzaţiile că ar fi conspirat împreună cu cinci publisheri în scopul creşterii preţurilor cărţilor în format electronic, în săptămânile premergătoare lansării iPad în 2010, transmite MarketWatch, citat de Mediafax.

Departamentul de Justiţie va încerca să dovedească faptul că publisherii au văzut intrarea Apple pe piaţa cărţilor electronice ca o oportunitate de a trece de la preţurile mici ale Amazon.com la unele mai mari, stabilite chiar de publisheri.

“Dincolo de strălucirea care înconjoară cărţile electornice şi Apple, este un caz evident de fixare a preţurilor”, se arată în documentele înaintate tribunalului de Departamentul de Justiţie.

Dacă Apple va fi găsită responsabilă de aceste acuzaţii, ar putea să se confrunte cu procese separate de plată a unor daune, din partea unui grup de state federale americane care s-au alăturat în 2012 procesului antitrust declanşat de Departamentul de Justiţie.

Anul trecut, Apple a încheiat un acord cu Comisia Europeană pentru închiderea unei investigaţii a instituţiei privind preţurile cărţilor electronice. Acest acord nu a expus însă compania la procese private.

În SUA, judecătorul care prezidează cazul, Denise Cote, a afirmat într-o audiere preliminară de luna trecută că Departamentul de Justiţie pare să aibă un avantaj, având capacitatea să prezinte la proces dovezi directe privind participarea Apple la conspiraţia de creştere a preţurilor cărţilor electronice.

Cele mai citite

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă