12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialAnul Nou aduce Braziliei un lider femeie

Anul Nou aduce Braziliei un lider femeie

Primul preşedinte femeie din istoria Braziliei, Dilma Rousseff, îşi începe mandatul pe 1 ianuarie. La 63 de ani, succesoarea lui Luiz Inacio Lula da Silva are de guvernat o ţară cu 200 de milioane de locuitori. Rousseff a anunţat deja că se va baza pe sfatul fostului preşedinte, precizează o analiză realizată de CNN.

Aşteptările publicului sunt mari.

“Cea a făcut Lula, Rousseff trebuie să continue. Trebuie să menţină creşterile salariale şi să îmbunătăţească viaţa muncitorilor şi a săracilor”, spune Ana Claudia de Freitas, o locuitoare a capitalei Rio de Janeiro.

Lula da Silva îşi încheie cele două mandate cu o rată de încredere în rândul populaţiei de 80 la sută, fiind popular şi în restul Americii Latine. De fapt, chiar – dacă potrivit Constituţiei – nu poate candida pentru un al treilea mandat, Lula, în vârstă de 65 de ani, nu exclude o nouă candidatură în 2014.  

Dilma Rousseff, fiica unui imigrant bulgar, o fostă componentă a guerillei de orientare marxistă, este la primul scrutin câştigat. Anterior, a fost şefa administraţiei prezidenţiale a lui Lula şi ministru al energiei.

Acum, în calitate de preşedinte, Rousseff a numit nouă femei în aparatul ministerial.

Perioada 2011-2014 va fi, economic, una mai grea pentru Brazilia.

 “Realul, moneda braziliană, este supraevaluată. Aşa că există o mare presiune asupra exporturilor braziliene, iar Guvernul va trebui să facă schimbări”, atrage atenţia Mauricio Santoro, un analist din Rio.  

La nivel internaţional, Brazilia se bazează pe sprijinul declarat al Statelor Unite, însă va trebui ca pe plan intern să îndeplinească o serie de angajamente extrem de importante. Va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal în 2014 şi Jocurile Olimpice doi ani mai târziu. Apoi, sărăcia, deşi redusă prin programele lui Lula de Silva, rămâne la un nivel alarmant în ţară – 26 la sută din populaţie. Iar criminalitatea continuă să fie o problemă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă