-0.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialAntrenorii loturilor naţionale, indemnizaţii de până la 7.200 de lei

Antrenorii loturilor naţionale, indemnizaţii de până la 7.200 de lei

Ministrul tineretului şi sportului, Nicolae Bănicioiu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că şapte antrenori ai loturilor naţionale de canotaj, gimnastică, haltere, judo, tir şi tenis de masă vor beneficia de indemnizaţii de înaltă performanţă de până la 7.200 de lei lunar, informeză Mediafax.

“Încă de la începutul lui 2013 am identificat problemele cu care se confruntă sportul românesc şi am căutat soluţiile care iată că încep să dea rezultate. Una dintre măsurile cele mai aşteptate de către mişcarea sportivă din România este Hotărârea de Guvern 888 pe 2013, care este o modificare a normelor financiare pentru activitatea sportivă. Am introdus noţiunea de antrenor naţional, sportivi de înaltă performanţă şi sportivi de performanţă, cu criterii şi drepturi speciale. Marea problemă a noastră era că nu puteam plăti sportivii şi antrenorii care făceau performanţă. Practic nu încurajam decât rezultatele trecute, cei care se lăsau de sport şi nu şi pe cei care făceau sport. Acum răsplătim toate eforturile, îi vom răsplăti şi pe cei care se află în activitate. Am stabilit acordarea indemnizaţiei lunare pentru antrenorii naţionali, care vor fi desemnaţi prin ordin de ministru. Aceasta va ajunge în cuantum de patru indemnizaţii aferente sportivilor pe care îi antrenează. Vor ajunge până la o sumă de 7.200 de lei lunar, neimpozabil “, a spus Bănicoiu.

Citeşte şi: Steaua – Astra: 3-1 Victorie care îi apropie pe stelişti de liderul Ligii I

Ministrul a menţionat că de indemnizaţii pentru înaltă performanţă vor beneficia şapte antrenori ai loturilor naţionale şi 27 de sportivi care au ocupat locurile 1-6 la JO de la Londra: “Antrenorii naţionali pentru 2013 vor fi cei care au obţinut primele locuri, 1-6, la Jocurile Olimpice de la Londra. Pentru 2014 vom lua în calcul rezultatele de la Campionatele Mondiale şi Campionatele Europene. Luna decembrie este prima în care vor lua aceşti bani. Este vorba de antrenorii de la canotaj, gimnastică, haltere, judo, tir, tenis de masă. De asemnea colectivul tehnic are cunatumul de 150 la sută din indemnizaţia antrenorului naţional. Aveam problema cu doctorii pe care nu-i puteam plăti, până luna aceasta. Este pentru prima dată în istoria post-decembristă când un antrenor poate câştiga mai mult decât un ministru, chiar mai mult decât primul ministru şi eu cred că e un lucru foarte bun”.

Cei 27 de sportivi care au obţinut rezultate deosebite la JO de la Londra vor beneficia în baza aceleiaşi hotărâri de guvern de o indemnizaţie lunară de 1.800 de lei, alţi 1.180 de componenţi ai loturilor naţionale şi 495 de antrenori urmând să primească lunar câte 900 de lei. “De asemenea am stabilit acordarea indemnizaţiei lunare pentru sportivii de înaltă performanţă, stabiliţi tot prin ordin al ministrului, în urma propunerilor de la federaţii. Pentru 2013 luăm în considerare JO de la Londra, pentru 2014 vom lua în considerare campionatele mondiale şi europene. Aici indemnizaţia va fi echivalentul indemnizaţiei de merit dată de Academia Română, un cuantum de 1.800 de lei pe lună. Până acum indemnizaţiile pe care le primeau erau pentru o perioadă scurtă de timp, 2-3 luni de pregătire. De asemenea pentru sportivii componenţi ai loturilor naţionale de seniori stabilim un cunatum de 900 de lei lunar şi pentru colectivele tehnice ale acestora, tot prin ordin de ministru, după criteriile stabilite de federaţii”, a mai spus Bănicioiu.

Numărul total al sportivilor, antrenorilor şi membrilor colectivelor tehnice, care vor primi indemnizaţii de la MTS se ridică la aproximativ 1.600. “Există bani pentru aceste propuneri, au fost bugetate, iar banii vin din veniturile proprii ale ministerului. Cu o gestionare mai bună a banilor se pot face lucruri mult aşteptate de mişcarea spoprtivă. Pentru viitor acestea vor constitui adevărate stimulente pentru cei care sunt în activitate şi vor face performanţă pentru România. Numărul celor care vor beneficia de aceste indemnizaţii este practic stabilit de federaţii, noi am făcut calcule şi am gestionat banii astfel încât să ne ajungă tot anul. Cu tot cu antrenori e vorba de aproximativ 1.600 de sportivi în total. Noi sperăm ca anii viitori să fie mai mulţi”, a precizat minsitrul titneretului şi sportului.

Secretarul de stat pe probleme de sport, Carmen Tocală, consideră că aceste indemnizaţii îi vor motiva pe sportivi şi antrenori. “Sportul românesc nu avea nici programe şi nici recunoştinţă. Nu vreau să exagerez, dar vreau să dau exemplu echipa de polo, calificată la Jocurile Olimpice de la Londra, care a avut ca indemnizaţie pentru pregătire, pentru participare, zero lei. Într-un fel s-au reglementat lucrurile. Dacă un poloist are un salariu de 1.500 de lei lunar pentru a se pregăti în vederea reprezentării ţării noastre, acum va avea şi o indemnizaţie sportivă de 1.800 de lei. Este un lucru pe care sper ca sportivii să-l salute. Noi ne dorim să-i motivăm, pentru a ne atinge scopul, promovarea valorilor României în competiţiile internaţionale”, a declarat Tocală.

Cele mai citite

Deca încearcă în continuare să mascheze rezultatele slabe de la testele PISA. Propagandă pentru legile lui Iohannis, de la Ministerului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, în continuare, încearcă să mascheze rezultatele foarte slabe de la testele PISA, sub alibiul că e la fel de rău...

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...

David Popovici, în semifinalele probei de 100 m liber, la Europenele de la Otopeni

David Popovici s-a calificat cu al doilea timp în semifinalele probei de 100 m liber, în această dimineaţă, la Campionatele Europene de înot în...
Ultima oră
Pe aceeași temă