12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialAntonis Samaras, premierul Greciei: Miza alegerilor anticipate din 25 ianuarie este RĂMÂNEREA...

Antonis Samaras, premierul Greciei: Miza alegerilor anticipate din 25 ianuarie este RĂMÂNEREA ŢĂRII ÎN EUROPA

Antonis Samaras, premierul Greciei, a declarat că miza alegerilor anticipate din 25 ianuarie este "rămânerea ţării în Europa", făcând aluzie la o posibilă victorie a stângii radicale Syriza. Antonis Samaras s-a prezentat marţi la reşedinţa prezidenţială pentru a cere dizolvarea Parlamentului, aşa cum prevede Constituţia, şi organizarea alegerilor legislative anticipate pe 25 ianuarie, relatează AFP, preluat de Mediafax.

Posibila victorie a Syriza, care intenţionează să pună capăt politicilor de austeritate şi să negocieze o nouă restructurare a datoriei, provoaca îngrijorare luni, imediat după declanşarea alegerilor anticipate.

"Alegerile nu erau necesare", a declarat Samaras, deplângând absenţa consensului în rândul deputaţilor care a antrenat alegeri în momentul în care Grecia negociază cu UE şi FMI continuarea unui plan de ajutorare. Parlamentul elen a eşuat luni în cea de-a treia încercare de a alege preşedintele Republicii. Stavros Dimas, fost comisar european şi candidatul Guvernului în alegerile prezidenţiale, avea nevoie de 180 de voturi în al treilea tur de scrutin, dar a obţinut doar 168, exact ca în urmă cu şase zile, când a avut loc turul al doilea. În primul tur el a obţinut 160 de voturi.

FMI a anunţat, după aceea, că şi-a suspendat ajutorul, în vederea obţinerii unor clarificări, iar ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schaüble a declarat că nu există "nicio alternativă" la reformele începute în Grecia. Spectrul ieşirii Greciei din zona euro a fost agitat în mai multe rânduri de către creditori şi Samaras, dar mai ales la ultimele alegeri legislative, în iunie 2012, când ţara se afla în plină criză.

Însă unii analişti au subliniat în mai multe rânduri că Grecia nu se află în aceeaşi situaţie în prezent, că Syriza şi-a moderat poziţia şi că nu este de luat în calcul o ieşire a Greciei din zona euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă