19.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialAndrew Senior, expert în economie creativă la UNESCO, în deschiderea Forumului Industriilor...

Andrew Senior, expert în economie creativă la UNESCO, în deschiderea Forumului Industriilor Creative din Bucureşti

Conform celor mai recente cercetări din domeniu, Bucureştiul ocupă locul 18 în Uniunea Europeană cu una dintre cele mai mari concentrări de profesionişti din domeniul industriilor creative: artă, cinematografie, fotografie, design, publishing, software, modă sau meşteşuguri.

Între 23-25 octombrie va avea loc la Bucureşti Forumul Naţional al Industriilor Culturale şi Creative, primul eveniment de anvergură naţională ce promovează business networking-ul la nivelul sectorului cultural şi creativ din România. Scopul acestuia este de a aduce în atenţia stakeholederilor importanţa valorificării potenţialului pe care industriile creative îl pot avea în dezvoltarea economiei naţionale.

Evenimentul, organizat în cadrul proiectului ”Promovarea Antreprenoriatului în Domeniului Industriilor Culturale şi Creative”, va fi deschis de prezentarea lui Andrew Senior, unul dintre cei mai reputaţi experţi europeni în domeniul dezvoltării economiei creative, consultant la UNESCO în politici culturale şi fondator Andrew Senior Associates Ltd, agenţie ce oferă consultanţă în industrii creative pentru instituţii publice, business-uri private sau instituţii educaţionale europene. În cadrul Forumului de la Bucureşti, Andrew va pune în discuţie importanţa sectorului cultural şi creativ în dezvoltarea economică.

Alţi profesionişti din domeniul industriilor creative naţionale şi internaţionale vor contribui la generarea şi susţinerea unui discurs interactiv care să plaseze arta, inovaţia, tehnologia şi creativitatea în rolul decatalizator pentrudezvoltarea economică, socială şi educaţională a României.

Adrian Ciocănea, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, va pune în discuţie statutul industriilor creative în contextul competitivităţii economice naţionale, în sesiunea plenară a Forumului. Subiectul susţinerii industriilor creative prin politici publice va fi deschis de Egbert Ruhl, directorul Hamburg Kreativ Gesellschaft, centru municipal pentru promovarea industriilor creative în regiunea Hamburg. Acesta va prezenta studiul de caz al organizaţiei pe care o conduce şi va discuta modalităţi concrete de replicare a acestui gen de instituţie în România. În acelaşi panel va fi prezentă şi Andreea Paul Vass, Prim-Vicepreşedintă a PDL,Preşedintă a Comisiei Economice pentru ţările din Iniţiativa Central-Europeană (ICE) şi susţinător activ al industriilor creative.

Anca Puiu, fondator al casei de producţie de film Mandragora, care a lansat pe piaţa internaţională ”noul val” de regizori români, va susţine o prezentare pe tema antreprenoriatului în industria cinematografică. Panelul de antreprenoriat va fi completat de Dragoş Stanca, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa media şi digitală, reprezentant în România şi în alte 5 ţări din regiune al Facebook, Microsoft Advertising, Skype, partener seminficativ în companii de marketing, comunicare şi tehnologie cum ar fi Q2M, PUBLYO sau ICEEfest.

Edgar Garcia, director al departamentului de Business Development al Catalan Institute for Cultural Companies va deschide panelul cu tema finanţării industriilor culturale şi creative. Despre experienţa dobândită în calitate de investitor privat în domeniul artei va vorbi Eugen Voicu, fondator şi acţionar majoritar al Certinvest, primul fond de investiţii în artă.

Educaţia în spritul creativităţii are un loc la fel de important pe agenda Forumului, fiind dezbătută de Delia Mucică, consilier Afaceri Europene la Ministerul Culturii şi profesor la UNATC alături de Codruţa Cruceanu, cu o experienţă de 30 de ani în domeniul educaţiei muzeale.

Prezentarea integrală a speakerilor poate fi consultată pe www.crestetalente.ro/forum-national/speakeri. Proiectul ”Promovarea Antreprenoriarului în Domeniului Industrii Creative” va fi prezentat în cadrul Forumului de Péter Barta, CEO al Fundaţiei Post-Privatizare. Aducând în atenţie modele de bună practică din spaţiul european, dar evaluând în acelaşi timp contextul românesc, evenimentul îşi propune să impulsioneze naşterea unor proiecte culturale şi creative complexe care să beneficieze de sprijin şi deschidere din partea autorităţilor publice şi a liderilor de opinie din România.

Agenda completă a evenimentului este disponibilă aici: www.crestetalente.ro/forum-national/program.

Forumul Industriilor Culturale şi Creative se desfăşoară la Bucureşti pe durata a trei zile, între 23 şi 25 octombrie şi cuprinde o conferinţă naţională ce va avea loc la hotelul Marshal Garden şi două zile de ateliere de lucru la Hotel Cişmigiu. Participarea este gratuită, iar înscrierea se face prin completarea unui formular disponibil pe www.crestetalente.ro/forum-national/inscriere. Conferinţa se adresează profesioniştilor care lucrează deja în arii conexe sectorului cultural şi creativ, iar cele două zile de ateliere de lucru au fost gândite pentru tinerii care vor să-şi dezvolte abilităţile de antreprenor în industrii creative.

[i] Date extrase din cercetarea ”Importanţa Economică a Industriilor Creative, o perspectivă teritorială”, realizată de GEA Strategy & Consulting în cadrul proiectului ”Promovarea Antreprenoriatul în Domeniul Industriilor Creative”.

Pag. 39, capitolul ”Poziţionarea industriei creative la nivel european”: http://bit.ly/13nS5Ng

Cele mai citite

EXCLUSIV: Se confirmă dezvăluirile România Liberă – Judecătorul de la Tribunalul București vizat de grupul mafiot pentru soluția dată în Cazul Adamescu

GRUP MAFIOT PENTRU ÎNGENUNCHIEREA JUSTIȚIEI DIN ROMÂNIA ȘI UCIDEREA FIULUI LUI DAN ADAMESCU Foto: de la stânga la dreapta - Procurorul Adrian George Matei, Carmen...

Candidatul PSD la Primăria Giurgiu, traseistul Nicolae Barbu, este și un stripper talentat

Fostul primar al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, între 2012 și 2020, mai vrea un nou mandat din partea PSD, dar ceea ce se știe mai...

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu generalul Petraeus, fost director al CIA

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, s-a întâlnit cu David Petraeus, fost director al CIA. Întâlnirea a avut loc la București, la sediul...
Ultima oră
Pe aceeași temă