20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAndré Scrima, un mistic român cu viziune ecumenică

André Scrima, un mistic român cu viziune ecumenică

Joi, 30 aprilie, la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită la cea de-a 21-a întâlnire „Înapoi la argument“ cu Horia-Roman Patapievici. Invitații acestei ediții dedicate teologului André Scrima sunt Anca Manolescu și Andrei Pleșu. Tema întâlnirii: Cine a fost părintele André Scrima?

„Cosmopolit şi totuşi român, călugăr şi totuşi om de lume, ortodox, dar cu o anumită aromă iezuită, Andrei Scrima recită îndelung din Djalal ed-din Rûmi şi din Rilke, din Emily Dickinson şi Ion Barbu, din Upanişade şi din Evanghelie. Se desfată de pitorescul unor rare şi vechi cuvinte neaoşe, dar vorbeşte cu un cochet accent franţuzesc. Invocă astrofizica, genetica modernă sau topologia ca pe nişte domenii la îndemână, fredonează cântece ruseşti şi îşi încheie conversaţiile telefonice cu o sintagmă arabă,”  scrie Andrei Pleșu în prefața cărții lui André Scrima, ”Timpul rugului aprins”.

Andrei Scrima a fost un autentic „maestru spiritual“. A fost preocupat de relația maestru-ucenic, așa cum reiese chiar din unica sa carte publicată de el în limba română în timpul vieţii, ”Timpul Rugului Aprins” care are ca subtitlu chiar: „Maestrul spiritual în tradiţia răsăriteană“.

Maestrul spiritual în accepțiunea sa nu era neapărat numai duhovnicul ortodox. Instituţia maestrului spiritual o găsim până în zilele noastre în budismul tibetan şi în sufism, două formule spirituale pe care Andrei Scrima le cunoştea prin experienţă directă.

André (Andrei) Scrima (născut în 1925 la Gheorghieni și decedat în 2000 la Bucureşti) a fost monah, membru al grupului de intelectuali isihaști „Rugul Aprins“ de la Mânăstirea Antim din București, arhimandrit al Patriarhatului ecumenic de la Constantinopol, reprezentant al Patriarhului ecumenic Athenagoras la Conciliul Vatican II, membru şi organizator, din 1959, al comunităţii monastice de la Deir-el-Harf din Beirut, în Liban.

A făcut la Bucureşti studii de filozofie, matematică şi teologie; între 1957 şi 1959, a fost doctorand la Benares, în India, cu o teză despre ”The Ultimate, its Methodological and Epistemological Connotation According to Advaita-Vedanta.” A fost profesor de filozofie şi de ştiinţe religioase la Universitatea dominicană Le Saul choir, din Paris (1966–1968), şi la Universitatea franceză din Beirut (1968–1989). A fost membru fondator în 1966 al Academiei Internaţionale de Ştiinţe Religioase de la Bruxelles.

Anca Manolescu și Andrei Pleșu au coordonat, au îngrijit și au prefațat de-a lungul timpului volumele apărute la editura Humanitas în seria de autor André Scrima, cuprinzând textele aflate în “Fondul André Scrima” de la Colegiul Noua Europă din București.

În România i-au fost publicate mai multe volume:”Timpul Rugului Aprins. Maestrul spiritual în tradiţia răsăriteană”, cu o prefaţă de Andrei Pleşu, apărută în mai multe ediții la editura Humanitas; ”Comentariu la Evanghelia după Ioan (partea a doua)”, Humanitas, 2003; ”Despre isihasm”, Humanitas, 2003; ”Teme ecumenice”, Humanitas, 2004; ”Duhul Sfânt şi unitatea Bisericii. Jurnal de conciliu”, cuvânt înainte de Olivier Clément, prefaţă de Horia-Roman Patapievici, Editura Anastasia, 2004; ”O gândire fără ţărmuri”. Lucrările colocviului dedicat lui André Scrima, organizat de Colegiul Noua Europă – Institut de Studii Avansate şi de Institutul Ludwig Boltzmann pentru studiul problemelor religioase ale integrării europene (Bucureşti, 24 ianuarie 2004), Humanitas, 2005; ”Antropologia apofatică”, Humanitas, 2005; ”Biserica liturgică”, Humanitas, 2005; ”Comentariu integral la Evanghelia după Ioan”, Humanitas, 2008; ”Ortodoxia şi încercarea comunismului”, Humanitas, 2008; ”Experienţa spirituală şi limbajele ei”, Humanitas, 2008, ”Funcția critică a credinței”, Humanitas, 2011.

Cele mai citite

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă