12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialAnders Breivik, ucigașul din Norvegia, susține că pușcăria l-a făcut să devină...

Anders Breivik, ucigașul din Norvegia, susține că pușcăria l-a făcut să devină “mai radical”

Extremistul norvegian Anders Behring Breivik, a declarat că cei cinci ani petrecuți în închisoare l-au făcut să devină “mai radical”, potrivit daily mail. El are de făcut 21 de ani de închisoare pentru uciderea a 77 de persoane în 2011.

Breivik se află la a treia zi în care Curtea de Apel de la Oslo examinează apelul statului norvegian după condamnarea sa în primă instanță anul trecut pentru tratament “inuman” și “degradant”, în special din cauza izolării prelungite.

“Am devenit mai radical. Am fost radical la început, însă în ultimii cinci ani am devenit mult mai radical”, a declarat Breivik.

“M-am mințit singur până acum. Sunt foarte afectat de izolare și radicalizarea este probabil cea mai gravă consecință a izolării”, a mai spus extremistul de 37 de ani. 

Breivik a făcut din nou salutul nazist la începutul procesului, acest lucru devenind o obișnuiță a sa în fiecare proces.

El a declarat că prin acest salut, el nu dorește să ofenseze pe nimeni, ci vrea să-și arate solidaritea cu alții.

“Acesta este motivul pentru care mă aflu aici, sunt motivat politic”, a spus el, adăugând că prin „lupta” sa a vrut întotdeauna să se asigure că „naționaliștii pe criterii etnice sunt incluși în democrații”. „Nu am intenționat niciodată să aduc ofensă altora”, a insistat criminalul norvegian.

Ucigașul celor 77 de persoane, majoritatea tineri din Partidul Laburist, se descrie ca fiind un tradițional neo-nazist, care se roagă la zeul suprem al vikingilor, Odin.

Avocatul lui Breivik, Oystein Storrvik, a declarat că clientul său a fost mulțumit de verdictul de anul trecut și că autoritățile penitenciare ar trebui să ridice câteva dintre restricțiile sale. El a adăugat că se așteaptă să i se permită lui Breivik să se întâlnească cu alți oameni în închisoare, chiar și cu simpatizanții săi neo-naziști.

Mette Yvonne Larsen, un avocat care a reprezentat victimele lui Breivik și familiile lor, spune “nu comentez pentru că noi nu vrem să-i dăm lui (Breivik) orice fel de vizibilitate.”

Cazul de apel se va derula în această săptămână într-o sală de judecată improvizată în sala de sport a închisorii Skien din sudul Norvegiei. Șase zile au fost rezervate pentru audierile lui Breivik și a celor în cauză, în fața Curții de Apel Borgarting.

 

Cele mai citite

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă