12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialAncheta „Trump- Rusia“ lovește în democrații lui Hillary Clinton

Ancheta „Trump- Rusia“ lovește în democrații lui Hillary Clinton

Investigatorul special Robert Mueller a ajuns în tabăra democraților cu „Dosarul rusesc“, ce avea ca țintă legăturile oamenilor de campanie ai lui Donald Trump cu rușii, pentru a influența alegerile din SUA.

În colimator se află acum democratul Tony Podesta, a cărei firmă, Podesta Group, și  firma șefului campaniei candidatului Donald Trump, Paul Manafort, au avut legături cu un partid ucrainean pro-Moscova, făcând campanie contra cost „în favoarea unei țări străine“. 
Fratele lui Tony Podesta, John, a fost șeful campaniei candidatei Hillary Clinton. Firma lui Podesta și cea a lui Manafort au reprezentat și Centrul European pentru Ucraina Modernă între 2012 și 2014, un grup care proslăvea regimul prorus al lui Viktor Ianukovici. Avocații celor doi susțin că a fost vorba de o cooperare non-profit ce susținea integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, lucru susținut și de  politica externă a SUA, și că nu s-au primit bani de la vreun partid sau guvern străin pentru acest lobby. 

Însă Mueller își extinde ancheta privind interferența Rusiei în alegerile din SUA în toate direcțiile de unde apar posibile legături cu Moscova, chiar dacă s-au petrecut cu ani înainte, pe principiul că „o relație sensibilă se dezvoltă în timp“. Republicanii de multă vreme cereau ca legătura financiară dintre Tony Podesta și oficiali străini să fie anchetată. 

   Probleme în plus

Echipa lui Hillary Clinton şi Comitetul Naţional Democrat (DNC) au contribuit la finanţarea cercetărilor care au alimentat dosarul cu privire la legăturile campaniei electorale a lui Donald Trump cu Rusia. 

În aprilie 2016, avocatul Marc Elias, care lucra pentru campania lui Hillary Clinton şi DNC, a selectat firma Fusion GPS, cu sediul la Washington, pentru a ancheta relaţiile lui Donald Trump cu Rusia. Plăţile faţă de această societate au continuat până cu câteva zile înainte de alegerile preziden­ţiale de la 8 noiembrie.

Încă dinaintea contractului cu democraţii, Fusion GPS a efectuat cercetări despre Donald Trump la cererea unuia dintre rivalii săi din tabăra republicană, al cărui nume nu a fost dezvăluit. Fusion GPS a cerut unui judecător federal să respingă o cerere a Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor de acces la conturile sale bancare, argumentând că acest lucru i-ar încălca drepturile constituţionale. Raportul de 35 de pagini al Fusion GPS a fost pregătit de către Christopher Steele, un fost agent MI6 care a lucrat la Moscova, şi constituie o piesă centrală în ancheta Congresului cu privire la amestectul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Raportul conține și controversata dezvăluire cu caracter sexual, ce-l implică pe Donald Trump și mai multe prostituate rusoaice. Preşedintele american a cerut ca Departamentul Justiţiei şi FBI să divulge imediat cine a plătit pentru „realizarea acestui raport plin de informații false“. 

   Două noi anchete

Republicanii au anunţat deschiderea a două noi anchete parlamentare, una vizându-l pe fostul preşedinte democrat Barack Obama, cealaltă pe fosta candidată democrată la preşedinţie, Hillary Clinton. Una dintre aceste noi anchete vizează decizia FBI şi a Departamentului Justiţiei, în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, de a nu o urmări penal pe Hillary Clinton în dosarul utilizării unui server personal pentru trimiterea unor e-mail-uri pe când era secretar de stat.

A doua vizează o decizie luată în 2013 de Administraţia Obama, care a constat în aprobarea vânzării grupului minier canadian Uranium One societăţii ruse Rosatom, dând posibilitatea Moscovei să controleze 20% din uraniul american, în contextul în care existau informări asupra unor acte de corupție prin care rușii încercau să obțină contractul.   

Hillary Clinton a semănat vânt și culege furtună       FOTO AP

Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă