24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialAnchetă socială la Gorj, după ce mai multe familii cu copii au...

Anchetă socială la Gorj, după ce mai multe familii cu copii au fost evacuate pentru datorii

O anchetă socială în cazul mai multor familii din Rovianari care au câte opt sau nouă copii şi care au ajuns să locuiască în stradă, fiind evacuate dintr-un bloc din cauza datoriilor acumulate la utilităţi, a fost demarată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, informează Mediafax.

Directorul DGASPC Gorj, Dumitru Cotruna, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că inspectorii sociali au mers la Rovinari pentru a vedea pe teren care este situaţia celor peste 20 de familii care au fost evacuate dintr-un bloc social şi care s-au mutat în stradă.

“Eu stau în Rovinari şi am mers şi eu să discut cu ei. În jurul unui foc făcut în faţa blocului erau peste 20 de adulţi, care mi-au spus că au probleme cu plata utilităţilor şi aşa au ajuns în stradă. Copiii lor nu erau acolo, părinţii spunând că îi duc pe la rude şi că nu îi mai lasă la şcoală în această perioadă”, a spus Cotruna.

El a precizat că o parte din mame ar putea fi duse în centre temporare de primire a minorilor, împreună cu copiii, până la încălzirea vremii.

Mai multe persoane din Rovinari au explicat corespondentului MEDIAFAX că au fost evacuate din blocul în care locuiau, la sfârşitul săptămânii trecute, de atunci stând sub cerul liber, lângă un foc pe care îl întreţin cu obiecte de mobilier sau haine vechi. Persoanele respective se plâng că facturile la apă sunt foarte mari, blocul social în care locuiau având pierderi pe reţea şi un singur contor, fiecare membru al unei familii fiind nevoit să plătească cel puţin câte 100 de lei pentru pierderile respective.

Astfel, familii care au câte opt sau nouă copii au ajuns să primească facturi de câte 900 de lei lunar, pe care nu le-au plătit, blocul în care locuiau acestea acumulând datorii de peste 50.000 de lei. Suma i-a fost imputată proprietarului blocului de locuinţe sociale, un om de afaceri, care, anterior, fusese amendat de Primăria Rovinari şi pentru faptul că nu a reparat faţada clădirii. Omul de afaceri a decis, vinerea trecută, evacuarea persoanelor cu datorii, toţi cei care aveau restanţe la utilităţi fiind scoşi în stradă.

Persoanele rămase sub cerul liber au mers, marţi, la primarul oraşului, Dorin Filip, cerându-i ajutor şi solicitând să nu le fie ridicaţi copiii pentru a fi duşi în centre de plasament.

Primarul le-a spus celor veniţi la sediul Primăriei că soluţia ducerii minorilor în centre de plasament, alături de mame, este una temporară, până când temperaturile de afară vor fi mai ridicate. Mai mulţi bărbaţi au ameninţat însă cu proteste şi cu gesturi sinucigaşe dacă reprezentaţii instituţiilor statului le vor lua copiii, Dorin Filip menţionându-le că, deocamdată, nu a fost luată vreo decizie finală.

“Dacă statul are nevoie de copii să îşi facă, nu să îi ia pe ai noştri. Nu ne-au văzut aruncându-ne de pe bloc sau dându-ne foc cu benzină? Numai să pună ei mâna pe copilaşii noştri! Nici la şcoală nu-i mai ducem decât dacă domnul primar ne dă scris că nu se atinge nimeni de ei”, a spus unul dintre bărbaţii veniţi la sediul Primăriei Rovinari.

Direcţia pentru Protecţia Copilului Gorj va decide, cel mai probabil, miercuri, după finalizarea anchetelor sociale, dacă şi în câte cazuri se impune ducerea minorilor în centre de plasament.

Cele mai citite

Cazurile AEGEK și SIVECO, aproape să îngroape ministerul lui Adrian Câciu! Guvernul scoate de la saltea 300 de milioane de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Adrian Câciu, se confruntă cu posibilitatea un blocaj financiar semnificativ din cauza unei serii de sentințe...

FACIAS: Criza transplanturilor se agravează

Unul din trei români care așteaptă un transplant este condamnat la moarte, spune Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). „Din 2020 până în...

Premiile pentru Patrimoniu 2024 acordate restaurării Bisericii Evanghelice Săseşti din Alma Vii şi Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca

Comisia Europeană a premiat restaurările Bisericii Evanghelice Săseşti din Alma Vii şi Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat de presă remis astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă