33.8 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSocialFACIAS: Criza transplanturilor se agravează

FACIAS: Criza transplanturilor se agravează

Unul din trei români care așteaptă un transplant este condamnat la moarte, spune Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

„Din 2020 până în 2023, nu mai puțin de 426 de persoane au decedat așteptând un transplant care nu a mai venit. Este o realitate crudă care arată eșecul sistemului nostru medical în fața unei situații critice”, transmite FACIAS, care a demarat campania „Apel pentru viață” pentru a aduce în atenția publicului și autorităților această situație alarmantă.

Potrivit datelor oficiale, în perioada 2020-2023, s-au efectuat doar 1091 de transplanturi, în timp ce numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare a fost aproape triplu, ajungând la 2730.

FACIAS cere măsuri urgente pentru a da o șansă la viață tuturor pacienților care așteaptă un transplant.

„FACIAS solicită implementarea unor măsuri concrete și urgente din partea Ministerului Sănătății pentru a rezolva această criză. Este necesar un plan de acțiune clar pentru a îmbunătăți procesul de transplanturi în România. Ministerul trebuie să ia măsuri eficiente și să aloce resurse adecvate pentru a asigura un flux constant și rapid al procedurilor de transplant. FACIAS solicită:

Asigurarea unui suport adecvat pentru pacienți: Pacienții care au nevoie de transplanturi trebuie să aibă acces la informații și servicii de consiliere, precum și sprijin financiar pentru a acoperi costurile asociate procedurii.

Strategii pentru reducerea timpilor de așteptare: Timpii de așteptare pentru transplanturi trebuie să fie reduși drastic. Ministerul Sănătății trebuie să implementeze strategii eficiente pentru optimizarea procesului de prelevare și transplant, astfel încât fiecare pacient să aibă șansa de a beneficia de un transplant la timp.

Campanii de conștientizare și educație: Donarea de organe este un act de altruism care poate salva vieți. Ministerul Sănătății trebuie să organizeze campanii de conștientizare și educare publică pentru a încuraja donarea de organe și a schimba percepțiile și atitudinile față de acest subiect.

Criza transplanturilor nu mai poate fi ignorată! Guvernul și Ministerul Sănătății trebuie să acționeze și să ia măsuri concrete pentru a salva vieți. FACIAS va continua să lupte pentru drepturile acestor pacienți și să monitorizeze îndeaproape acțiunile Ministerului Sănătății în vederea rezolvării crizei transplanturilor din România”, mai spune FACIAS.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 852: Țara vecină anunță întreruperi de curent pe întreg teritoriul

Ucraina prevede întreruperi parţiale de curent electric pe tot parcursul zilei de astăzi în întreaga ţară, a anunţat operatorul Ukrenergo, explicând că reţeaua cunoaşte...

Începe Evaluarea Națională. Calendarul și regurile examenului

Probele scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2024) încep marți, 25 iunie, cu testarea cunoștințelor de limba și literatura...

Sora regelui Charles al III-lea se află în spital, după un incident care i-a cauzat o comoție

Prințesa Anne a suferit răni minore și o comoție cerebrală în urma unui incident petrecut la casa ei de la țară, a anunțat Palatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă