24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialAnchetă: Dosarul poliţistului Berbeceanu, contrafăcut de colegii săi

Anchetă: Dosarul poliţistului Berbeceanu, contrafăcut de colegii săi

Procurorii anticorupţie l-au audiat ieri pe şeful DIICOT Alba, suspectat că a folosit martori mincinoşi şi probe false împotriva ofiţerului.

Dosarul în care fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, Traian Berbeceanu, este cercetat pentru că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere ar fi, într-adevăr, contrafăcut, susţin procurorii DNA.

Anchetatorii suspectează faptul că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, un ofiţer al BCCO şi un procuror din judeţ ar fi dispus, în octombrie anul trecut, începerea urmăririi penale şi reţinerea lui Traian Berbeceanu, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor. Ioan Mureşan, urmărit penal acum pentru abuz în serviciu, este acuzat că a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia“, se arată în comunicatul DNA.

Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, este anchetat pentru faptul că şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu ce îi reveneau la instrumentarea dosarului lui Berbeceanu, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, cu scopul de a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu, aducând o gravă vătămare intereselor legale ale acestuia.

În fine, Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Alba, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, ar fi pus la dispoziţia procurorului anchetator martori părtinitori, ar fi promis acestora că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare, ar fi manipulat anumiţi martori prin furnizarea, către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.

Ioan Mureşan, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba, a fost audiat ieri de procurorii DNA. Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara, potrivit Mediafax.

 

Cele mai citite

Președintele Klaus Iohannis vizitează miercuri Parcul Național „Piatra Craiului”

Președintele României, Klaus Iohannis, va vizita miercuri, 22 mai 2024, Parcul Național „Piatra Craiului”, cu prilejul Zilei Internaționale a Biodiversității și în marja Zilei...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

România și Turcia vor colabora pentru deminarea în Marea Neagră

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că, în curând, va fi operaționalizată acțiunea de deminare în Marea Neagră, desfășurată în comun de forțele navale din...
Ultima oră
Pe aceeași temă