12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Kazahstanului: „O nouă etapă în dezvoltarea parteneriatului și cooperării între Kazahstan...

Ambasadorul Kazahstanului: „O nouă etapă în dezvoltarea parteneriatului și cooperării între Kazahstan și Uniunea Europeană“

La începutul lunii octombrie, la Bruxelles a avut loc vizita președintelui Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbayev, pentru finalizarea negocierilor privind un nou acord îmbunătățit de parteneriat și cooperare. Ca urmare a mai mult de două decenii de aprofundare a relațiilor dintre UE și Kazahstan, acest document va consolida în continuare parteneriatul.

Kazahstanul este singura țară din Asia Centrală care va semna cu UE Acordul din a doua generație, care indică faptul că relațiile au ajuns la un nivel calitativ nou și subliniază caracterul strategic și maturitatea parteneriatului între Kazahstan și Uniunea Europeană.

Președintele Nursultan Nazar­bayev si-a exprimat încrederea că punerea în aplicare a acordului va contribui la extinderea legăturilor economice dintre Kazahstan și Uniunea Europeană. Noul acord este un instrument practic, care va crea condiții pentru succesul antreprenorilor kazahi și europeni și va consolida contactele între cetățeni.

Kazahstanul se învecinează cu ­Rusia și China, dar UE rămâne cel mai mare partener comercial al nostru. Mai mult de jumătate din comerțul total al Kazahstanului revine Uniunii Europene. Anul ­trecut, acesta a însumat aproximativ 53,4 miliarde de dolari, iar în prima jumătate a acestui an este în valoare de 28,4 mld.

Mai mult de jumătate din investițiile străine directe totale, adică aproximativ 100 miliar­de ­dolari, provin din Uniunea Europeană. Iar companiile kazahe investesc din ce în ce mai mult în Europa. De exemplu, în anul 2007, "KazMunaiGas" a achiziționat un pachet de control în compania de petrolieră "Rompetrol", a cărei capitalizare a însumat 2,7 miliarde dolari, și continuă să investească în dezvoltarea sa. Trebuie menționat faptul că această tranzacție reprezintă cel mai mare proiect de investiții din Kazahstan în UE. Compania "KazMunaiGas International" a realizat modernizarea rafinăriei "Petromidia" din Năvodari, ajungând astfel drept unul dintre liderii din regiune.

Noile rute de transport transcontinental vor crea, de asemenea, un stimulent puternic pentru coope­rarea noastră. Printre acestea, se numără coridorul de transport "Europa de Vest-China de Vest", care va trece prin Kazahstan și poate reduce timpul de livrare de bunuri între Europa și China la jumătate față de transportul maritim. Kazahstanul participă la crearea coridorului de transport al UE "Europa-Caucaz-Asia Centrală", care servește aceluiași scop. Și în acest context, considerăm România ca poarta de sud a Europei pentru produsele din Kazahstan.

Relațiile sociale și culturale dintre Kazahstan și Uniunea Europeană de asemenea cresc și se extind, în special în domeniul educației. Programul de burse educaționale internaționale "Bolaşak" permite celor mai talentați tineri din Kazahstan să studieze la universitățile din întreaga lume, iar universitățile europene sunt în acest sens cele mai populare printre bursieri. În 2010, Kazahstanul a fost una dintre primele țări din fosta Uniune Sovietică care a aderat la Procesul de la Bologna, ce vizează convergența și armonizarea sistemelor de învățământ pentru a crea un spațiu european comun de învățământ superior. Acordul extins va contribui la consolidarea conexiunilor existente și la crearea unor relații noi. Secțiunea actualizată "Despre comerț și investiții" va contribui la aducerea Acordului în conformitate cu planu­rile Kazahstanului pentru aderarea la OMC, precum și pentru aderarea noastră la Uniunea Economică Eurasiatică, ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

Sectorul energetic reprezintă un domeniu important de cooperare între Kazahstan și Europa. Kazahstanul se clasează pe locul al treilea între țările non-OPEC în ceea ce privește aprovizionarea cu energie a Uniunii Europene, urmând Rusia și Norvegia. În viitor, cooperarea în acest domeniu va fi larg dezvoltată, întrucât întreprinderile europene sunt implicate în domeniul petrolier Kaşagan, acesta fiind cel mai mare din regiunea Mării Caspice.

Kazahstanul, la rândul său, își diversifică economia și adoptă noua politică de mediu. Astfel, a fost trasat un obiectiv ambițios, ca până în anul 2050 să se obțină 50% ­energie din surse regenerabile, astăzi volumul acesteia constituind doar 1%. În scopul identificării celor mai bune modele și soluții în acest domeniu, Kazahstanul va organiza expoziția "EXPO 2017", cu tema "Energie pentru viitor". Sperăm ca principalii participanți ai acestei expoziții să fie companiile din Europa. Sperăm ca și România să deschidă o sală de expoziție națională în Astana în 2017, astfel firmele românești ocupând un loc demn în sălile expoziționale de prezentare a produselor și soluțiilor inovatoare.

În Acordul extins de parteneriat și cooperare se acordă o atenție deosebită amenințărilor la adresa securității comune. Începând cu 2013, Kazahstanul cooperează cu Uniunea Europeană în cadrul Dialogului la nivel înalt UE-Asia Centrală pe probleme de securitate, în care un loc special îl ocupă stabilitatea în Afganistan. Kazahstanul continuă să ofere asistență Afga­nistanului, în materie de dezvoltare. Spre exemplu, au fost acordate burse pentru 1.000 de studenți afgani, care în perioada 2010-2019 vor studia în Kazahstan. De asemenea, susținem eforturile internaționale coordonate în această țară.

Asia Centrală a fost în prima linie a luptei împotriva extremismului religios. Pentru a contracara acest val, care se bazează pe organizații de tipul unui "stat islamic", membrii comunității internaționale vor trebui să depășească starea existentă de dezacord și să caute un teren comun pentru punerea în aplicare a unor acțiuni practice de înțelegere. Kazahstanul, ca o țară stabilă, în care oamenii de diferite naționalități și religii trăiesc în armonie, poate contribui la acest proces.

Acordul extins de parteneriat și cooperare nu este singurul instrument pentru dezvoltarea relațiilor noastre cu Bruxelles. În prezent, Kazahstanul consolidează și relațiile bilaterale cu mai multe state membre ale UE. În ultimii șase ani, am semnat un acord de parteneriat strategic cu Franța, Spania, Italia, Marea Britanie și Ungaria. În 2012, Kazahstanul a semnat un acord de punct de reper cu Germania pentru explorarea pe teritoriul său a zăcămintelor de metale rare și alte minereuri, precum și o serie de alte tratate importante.

În prezent Kazahstanul facilitează regimul de vize cu țările europene, astfel promovând schimburile între popoarele noastre. Anul acesta a fost introdus un regim fără vize pentru cetățenii din Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Regatul Unit și un număr de state non-europene, inclusiv Statele Unite ale Americii. Libera circulație a persoanelor este foarte importantă în vederea consolidării unui parteneriat autentic.

Semnarea noului Acord de parte­neriat și cooperare de la Bruxelles va deschide un nou capitol în relațiile dintre Kazahstan și CE.

Cele mai citite

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă