24.2 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialAmbasador R. Moldova: Orice altă ţară, inclusiv România, şi-ar dori o relaţie...

Ambasador R. Moldova: Orice altă ţară, inclusiv România, şi-ar dori o relaţie bună cu Rusia

Deşi Republica Moldova este un stat independent de 20 de ani, majoritatea moldovenilor consideră  că Rusia este principalul partener strategic al statului moldovean. Doar 7% din cetăţenii din Republica Moldova consideră România cel mai important partener. Ambasadorul moldovean la Bucureşti, Iurie Reniţă, a explicat în emisiunea Dezbaterile RL cu Sabina Fati de ce cetăţenii moldoveni preferă Rusia.

„Trebuie să recunosc că pe alocuri se mai produc lucruri stranii în Republica Moldova. Repercursiunile trecutului persistă în statul moldovean. Rusia este în continuare un partener strategic şi economic important pentru Moldova. Orice altă ţară, inclusiv România şi-ar dori o relaţie bună cu Rusia în domeniul economic pentru piaţa ei enormă. Mai important este că 70-75% dintre moldoveni optează pentru integrarea europeană”, a declarat Iurie Reniţă.

Totuşi, ambasadorul moldovean susţine că în ultimii ani Moldova a reuşit să reducă dependenţa de Rusia pentru a se integra în Uniunea Europeană.

„Republica Moldova a reuşit să modifice dramatic structura exporturilor sale care anterior se îndreptau preponderent spre spaţiul sovietic. Astăzi, UE devine ţara principală de destinaţie a mărfurilor din Republica Moldova. România e pe locul al doilea”, explică Reniţă.

Produsele agricole şi vinul nu mai sunt singurele produse de export ale Rep. Moldova. În prezent, moldovenii exportă şi produse industriale sau electrotehnică. „Tendinţa de a diversifica exporturilor este foarte importantă”, precizează ambasadorul.

Cu toate acestea, Rusia rămâne o piaţă foarte importantă pentru Moldova şi autorităţile de la Chişinău încearcă să păstreze relaţii politice bune cu vecinii lor pentru a nu afecta economia. Recent, Rusia a impus un embargou pentru vinul din Republica Moldova pentru a submina exporturile moldoveneşti.

Relaţiile economice cu Rusia nu ar trebui să fie infectate de factorul politic. Se comite o eroare prin implicarea politicului în chestiunile economice. Eu cred că avem suficiente motive pentru a avea relaţii bune cu Rusia”, susţine Reniţă.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Începe renumărarea voturilor la două secții din Sectorul 2

La două secții de votare din Sectorul 2 al Capitalei începe acțiunea de renumărare a voturilor, în urma alegerilor desfășurate în ziua de duminică,...

Maia Morgenstern, evreică din România, le urează “Sărbători fericite” prietenilor musulmani

Actrița Maia Morgenstern, evreică din România, le urează "Sărbători fericite" musulmanilor, în ziua în care, pentru musulmani, începe "Sărbătoarea Sacrificiului". "Eid Mubarak! Sărbători fericite tuturor...

Aurelian Pavelescu și-a anunțat candidatura la președinție

Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Acesta a arătat că va candida...
Ultima oră
Pe aceeași temă