31.2 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecial"Am prejudecati pozitive in favoarea emigrantului"

“Am prejudecati pozitive in favoarea emigrantului”

» In cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bucuresti, Salman Rushdie a insistat asupra temei migratiei si a migrantului, "o figura centrala a lumii contemporane".

» Scriitorul a spus ca datoreaza totul originii indiene, tara care este, in opinia artistului, "o fantana nesecata de povesti".

» El a marturisit ca stie foarte putine lucruri despre Romania si ca literatura romana ii este familiara doar prin doua nume, Eliade si Ionescu.

In deschiderea conferintei de presa, directorul general al Editurii Polirom, Silviu Lupescu, a declarat ca volumele scriitorului cu origini indiene sunt in fruntea topului celor mai vandute carti de fictiune straine, cu un total de 180.000 de exemplare, campionul vanzarilor fiind "Versetele satanice", volumul pentru care Rushdie a primit "fatwa", o sentinta de condamnare la moarte, din partea ayatollahului Khomeini in 1989.

"Eu sunt un rezultat al migratiei"
Scriitorul a marturisit cu sinceritate ca stie putine lucruri despre Romania. "Cele cunoscute de toata lumea: Dracula, Nadia Comaneci si regimul extravagant al lui Ceausescu… stiu mai multe despre Bosnia, Cehia si Ungaria, fiindca ma intereseaza reconstructia in tarile ex-comuniste. Sunt aici ca sa umplu acest gol", a incheiat politicos Rushdie. Scriitorul a mai declarat ca nu stie nimic despre literatura romana contemporana, dar ca a citit Ionescu si Eliade: "Sunt familiarizat mai ales cu opera lui Mircea Eliade si cu teatrul absurd al lui Eugen Ionescu, cu atat mai mult cu cat, student fiind, am jucat in doua piese de-ale lui, «Rinocerii» si «Viitorul e in oua»". Scriitorii favoriti sunt Gunter Grass, Milan Kundera, Italo Calvino, care l-au influentat in scrierea primelor romane (in special in elaborarea "Copiilor din miez de noapte"), latino-americani precum Borges si Marquez, dar si Haruki Murakami, "scriitorul japonez atat de cunoscut in aceste timpuri".

 

Scriitorul s-a plans de asocierea operei sale cu aceea a lui Kafka, careia ii prefera, la nivel de afinitati subiective, "Maestrul si Margareta" al lui Bulgakov, care i-a fost model in scrierea "Versetelor satanice": "Nu ma intereseaza literatura escapista. Vreau sa scriu carti care sa intereseze cititorii si sa aiba un sens grav, astfel incat literatura mea sa nu fie uitata". Originea indiana este foarte importanta in ecuatia formarii artistice: "Datorez totul originii mele indiene, mai ales ca India este o fantana nesecata de povesti la care ma intorc din cand in cand. Faptul de a fi trait intre Est si Vest m-a ajutat sa ajung la un aspect foarte actual al istoriei, si anume felul in care lumea intra in legatura" – relatiile si "crearea de legaturi" intre Orient si Occident fiind tema centrala a operei sale. "O mare parte a vietii mele am vorbit despre migratia in masa si migratia individuala.

 

Vad asta mai mult ca pe o forta creativa decat ca pe o forta distructiva. Eu sunt un rezultat al migratiei, deci am prejudecati pozitive in favoarea emigrantului, il vad ca pe o figura centrala a lumii contemporane. Migratia recenta a imbogatit societatea contemporana, in ciuda unor evenimente nefericite, ca 11 septembrie", a declarat Rushdie.

Bush si Chenney, in fruntea topului "Cretinul anului" timp de opt ani
Ca activist pentru cauze civice, Rushdie s-a aratat ingrijorat de cenzura practicata in lume si de ingradirea libertatii de expresie. "In multe tari din lume exista atacuri la adresa libertatii de exprimare. (…) E adevarat ca acest lucru se intampla in tari islamice, dar se intampla si in alte tari, cu jurnalisti: China, Africa. (…) Chiar si in tarile care au apartinut Uniunii Sovietice, unde ai crede ca s-a terminat, exista atacuri. De exemplu, cazul Anei Politkovskaia", a mai spus scriitorul, care a adaugat ca de curand a semnat o petitie in care condamna atacurile premierului italian Silvio Berlusconi la adresa scriitorului Antonio Tabucchi. Scriitorul a mai vorbit si despre topul "Cretinul anului", un premiu fictiv pentru care Rushdie este faimos in Marea Britanie: "Timp de opt ani, prima pozitie a fost ocupata de Bush si Dick Chenney. Pentru anul acesta marele premiu este in deliberare… S-ar putea ca prima pozitie sa-i revina lui Sarah Palin".

U2 au compus o melodie inspirata de un roman al scriitorului
In ce priveste cariera de scriitor, Salman Rushdie considera ca a fost norocos sa faca ce si-a dorit, adica sa scrie: "Mi-am dorit sa fiu scriitor de mic, nu-mi amintesc sa-mi fi imaginat altceva despre viitorul meu. Parintii mi-au spus ca la 9 ani le-am declarat ca vreau sa ma fac scriitor". Intrebat care sunt preocuparile sale dincolo de literatura, scriitorul a raspuns ca e pasionat de film si de baseball, despre care poate sa vorbeasca ore in sir. "Sunt un fanatic al filmului", a afirmat el, marturisind ca a semnat de curand un scenariu pentru un film dupa romanul sau "Copiii din miez de noapte" – pelicula pentru care a ales si regizorul, indianul Deepa Mehta. De asemenea, Rushdie a vorbit despre colaborarile cu Blur si U2. Cu irlandezii, Rushdie a colaborat la piesa "The Ground Beneath Her Feet", inspirata de romanul "Pamantul de sub talpile ei". "Colaborarea a fost de fapt un accident. Am trimis romanul mai multor amici din showbiz-ul muzical, printre care si lui Bono. Pentru ca i-au placut versurile din roman, le-a transformat intr-un cantec", a relatat Rushdie.

» Programul vizitei in Romania
Ieri au avut loc doua evenimente: conferinta de presa de la hotelul Intercontinental, dimineata la ora 10.00, si o intalnire cu cititorii, in cadrul careia Rushdie a facut o lectura, in limba engleza, din "Seducatoarea din Florenta", cel mai recent roman al sau, tradus in limba romana. Intalnirea a fost mediata de Florin Iaru si a fost precedata de un film documentar despre Salman Rushdie realizat de TVR Cultural. Azi, in prima zi a Targului, intre orele 18.00 si 20.00, scriitorul va acorda autografe la standul Automobile Dacia din cadrul Romexpo (chiar la intrarea in Rotonda, in stanga punctului "Info"). Vizita in Romania include si o scurta calatorie in Transilvania.

» Salman Rushdie, absolvent Cambridge
Salman Rushdie s-a nascut la Bombay (azi Mumbai) in 1947, intr-o familie bine situata financiar. La varsta de 13 ani pleaca in Anglia, unde studiaza istoria la "King’s College" din Cambridge. Dupa absolvire se muta la Karachi, in Pakistan. Are o scurta si nefericita experienta in televiziune, dupa care se intoarce in Anglia, unde devine scriitor profesionist.

Debuteaza in 1975 cu "Grimus", dar romanul care l-a impus in lumea literara a fost "Copiii din miez de noapte", recompensat cu Booker Prize in 1981 si cu "Best of The Bookers" in 2008. Au urmat "Rusinea" (1983), "Versetele satanice" (1988), pentru care a primit condamnarea ayatollahului Khomeini, "Harun si Marea de Povesti" (1990), "Ultimul suspin al maurului" (1995), "Pamantul de sub talpile ei" (1999), "Furia" (2001), "Shalimar clovnul" (2005) si "Seducatoarea din Florenta" (2008). Lui Salman Rushdie i-a fost decernat, recent, titlul de Cavaler al Imperiului Britanic. Distinctia a starnit reactii violente din partea lumii islamice, reactualizand resentimentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice".

Cele mai citite

FRF încearcă să dubleze numărul biletelor la meciul România – Olanda

Federația Română de Fotbal a anunțat procedura de achiziționare a biletelor pentru meciul din optimile de finală ale EURO 2024, în care România va...

Speranță pentru agricultori, chiar și în condițiile secetei: un morcov răsare din Ciucă, după negocierile cu Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Agricultorii români se plâng de seceta care a acaparat Europa și țara noastră în special, ce le compromite toate culturile. Se întrevede...

Emma Răducanu, OUT de la Eastbourne. A fost eliminată de Daria Kasatkina

Emma Răducanu, britanica cu origini române, a suferit o înfrângere în sferturile de finală ale turneului de tenis WTA 500 de la Eastbourne. Ea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă