19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialAlibec, eroul Interului!

Alibec, eroul Interului!

Eroul fina­lei Ligii Cam­pionilor 2010 este român şi se numeşte Denis Alibec. E vorba însă  „doar” de fina­la Ligii Campionilor Under 18, în care Inter Milano a învins cu 2-0 pe Bayern München.

Din dorinţa de a da o amploare de­o­sebită finalei „mari” a Ligii, ca­re va avea loc sâmbătă seară, de la ora 21.45, la Madrid, UEFA a decis să organizeze întâlniri între cele două formaţii la toate nivelurile. Aşa se face că, miercuri seară, pe Stadionul „Alfredo Di Stefano” din Madrid s-au întâlnit echipele de tineret ale celor două grupări, pentru ca în această seară, pe o altă arenă din capitala Spaniei, să aibă loc un meci între formaţiile de old-boys ale cluburilor implicate!

Felicitat de Platini şi Figo

Meciul Inter-Bayern (Under 18) nu a fost o „şuşă”, ci o partidă pe care UEFA a tratat-o cu foarte mare atenţie, dovadă fiind şi faptul că la meci a asistat întreaga conducere a forului european, în frunte cu Michel Platini şi invitaţii speciali Luis Figo şi Florentino Perez (preşedintele lui Real Madrid), primii doi coborând la final „în iarbă” pentru a-i felicita pe jucători şi a face premierea. Aşa cum am spus, Inter a câştigat cu 2-0 (1-0), ambele goluri fiind marcate de Denis Alibec, puştiul din Mangalia punctând mai întâi în minutul 2, cu o lovitură de cap, apoi în minutul 79, după o fază în care a driblat şi portarul şi a înscris în poarta goală.

Cine este Alibec

Născut pe 5 ianuarie 1991 la Man­galia, dintr-o familie în care mama este româncă, iar tatăl tătar, Alibec a dorit mereu să joace la echipa sa de suflet, Steaua. A început la Callatis Mangalia şi, la 15 ani, a venit la Bucureşti şi a vrut să se legitimeze la Steaua, însă antrenorul Gheorghe Gigel, culmea, coordonator al grupelor de perspectivă din Ghencea, l-a refuzat spunându-i că nu are nici un viitor. „Nici nu ştii să alergi. Nu o să ajungi niciodată fotbalist”, i-ar fi spus Gigel puştiului care s-a întors pe litoral pentru a juca la juniorii Farului, acolo unde Ştefan Petcu îl aştepta cu braţele deschise. Denis Alibec a devenit „vizibil” la 17 ani, la un turneu de calificare al naţionalei, el marcând goluri spectaculoase Italiei şi Spaniei. Cum la turneu au mişunat scouterii marilor cluburi europene, Alibec a intrat în atenţia mai multor grupări importante, fiind trecut pe agenda celor de la Milan, Chelsea sau Schalke, care şi-au propus să îl monitorizeze. Cel mai repede s-a mişcat însă Inter Milano, care i-a oferit jucătorului un contract pentru patru ani, iar celor de la Farul, se spune, 800.000 de euro. Deşi joacă mai mult la echipa Primavera a lui Inter, Alibec a fost convocat de mai multe ori şi la formaţia mare de către Jose Mourinho, portughezul acordându-i multă atenţie.

Greşeala lui Mircea Sandu

Miercuri la prânz, într-o con­ferinţă de presă în timpul căreia a ţinut să „înfiereze” cu spirit patriotic prestaţia (e drept) lamentabilă a tinerilor jucători români, Mircea Sandu s-a luat şi de Alibec. „Domnul Alibec, marele fotbalist Alibec vine la echipa naţională Under 19, nu îl bagă Cristi Sava titular şi începe cu figuri şi fiţe în cabină. Păi, cine eşti tu, mă, Alibec? Unde ai jucat? Ăsta e caracterul unui jucător care, chipurile, joacă la Inter. Unde a jucat la Inter?”, a spus, iritat, Mircea Sandu care, culmea, cu un an în urmă avea o altă părere. „Alibec este noul Van Basten. Are reale calităţi pentru a ajunge un fotbalist mare.” Nedumerirea preşedintelui FRF a fost lămurită câteva ore mai târziu, când Alibec i-a arătat „naşului” cine este. Iar Michel Platini, cel care l-a felicitat pe român la terminarea finalei, i-ar putea spune lui Mircea Sandu despre cine e vorba.  

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...

Remiză spectaculoasă între Bologna și Juventus! „Bătrâna Doamna” a revenit de la 0-3

Bologna şi Juventus Torino au oferit cel mai spectaculos meci al etapei a 37-a din Serie A, după ce au remizat, scor 3-3. Bologna...

Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia

Compania aeriană Air France anunță zboruri noi către Brazilia, Maldive și Suedia, precum și prelungirea zborurilor între Europa și SUA. În sezonul de iarnă 2024-2025...
Ultima oră
Pe aceeași temă