12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialAlianţă economică între Berlin şi Beijing

Alianţă economică între Berlin şi Beijing

Bunele relaţii economice sino-germane s-au oglindit, marţi, şi asupra celor politice: la Berlin a avut loc o şedinţă comună a cabinetelor celor două state, Wen aducând cu el nu mai puţin de 13 miniştri. Întălnirea dintre cele două locomotive economice, cea a Vestului şi cea a Estului, s-a soldat cu semnarea mai multor acorduri şi parteneriate, printre care s-au numărat o comandă din China a 62 de avioane Airbus A320 în valoare de 7,5 miliarde dolari, anunţul unui proiect de cooperare dintre firmele Daimler şi Beijing Automotive Corporation, care va însuma trei miliarde de euro, şi o investiţie a concernului BASF în Chongqing în valoare de 800 milioane euro. De asemenea, premierul chinez a anunţat că Volkswagen va primi permisiunea de a construi două noi fabrici de automobile, care vor produce fiecare 300.000 de maşini pe an.

O alianţă care trezeşte suspiciuni

Cu un volum comercial de 130 miliarde euro anual, care ar putea ajunge peste cinci ani la 200 miliarde euro, economiile Germaniei şi Chinei încep să se lege din ce în ce mai strâns; în primele cinci luni din 2011, cifra exporturilor germane în China a crescut cu 27%, în timp ce exporturile chineze în Germania au înregistrat o creştere de 15%. În total, 47% din exporturile europene către gigantul asiatic vin din Germania – pe locul doi se află Franţa, cu numai 10%.

Alianţa dintre cele două mari puteri economice trezeşte însă şi suspiciuni; un articol publicat de think-tank-ul European Council on Foreign Relations (ECFR) atrage atenţia asupra recentei preferinţe germane pentru poziţii politice ale Chinei, în detrimentul partenerilor europeni, dând ca exemplu abţinerea de la votul Consiliului Naţiunilor Unite în privinţa autorizării forţei împotriva guvernului libanez, ca şi susţinerea poziţiei chineze de către Germania în cadrul ultimului summit G-20, în spinoasa problemă a excedentelor de cont curent (o poziţie, însă, naturală pentru Berlin, având în vedere dependenţa Germaniei de exporturi).

În privinţa drepturilor omului, Germania a preferat să discute problemele din China în particular, nu în public, ceea ce i-a atras numeroase critici cancelarei Merkel. Însă, se apreciază în articolul din ECFR, Germania „nu îşi vinde valorile pentru contracte comerciale – sau nu într-o mai mare măsură decât media ipocriziei europene”. Conform presei germane, presiunile diplomatice ascunse ale Berlinului par să fi dus, în cele din urmă, la eliberarea din arest a mai multor dizidenţi chinezi, înainte de turneul lui Wen în Europa.

Chinei îi este frică de Vest

Un articol apărut în cotidianul Berliner Zeitung în timpul vizitei lui Wen la Berlin a dezvăluit însă şi faţa ascunsă a regimului de la Beijing; într-un document intern al Partidului Comunist, conducerea partidului afirmă că „puteri duşmane încearcă din ţară şi din afara ei încearcă din răsputeri să ne strice imaginea şi să se infiltreze în ideologia şi cultura noastră”. În document se cere un control mai efectiv al părerii Vestului despre China – şi o manipulare masivă a media. Aşadar, unele lucruri se schimbă mai greu – sau deloc – într-un regim autoritar.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă