19.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialAlegerile au lăsat în urmă suspiciuni

Alegerile au lăsat în urmă suspiciuni

Chiar dacă nu sunt dovezi care să pună la îndoială victoria USL, câştigător detaşat la toate cele patru tipuri de scrutin, la Galaţi există multe suspiciuni cu privire la corectitudinea rezultatelor alegerilor de duminică. La mai multe secţii de votare au fost descoperite cazuri de vot multiplu, organizate după acelaşi scenariu: unul dintre membrii secţiei de votare le oferea unora dintre alegători de la 2-3 până la 10 buletine de vot, care erau votate şi introduse în urnă.

În cursul dimineţii, au fost semnalate două astfel de cazuri, unul dintre ele la Secţia de votare nr. 17, de la Colegiul Naţional Mihail Kogălniceanu, unde preşedintele secţiei a suspendat votarea timp de o oră. Potrivit unui comunicat al IPJ Galaţi, la Secţia nr. 163 Galaţi, unor alegători li s-au dat câte 10 buletine de vot.

Cazul cel mai flagrant a fost la Secţia nr. 26, de la Şcoala nr. 16, de unde până la ora 11.30 dispăruseră 182 de buletine de vot. Un observator din partea candidatului independent Nicuşor Ciumacenco şi Dorina Iordache, de la o asociaţie umanitară, au observat că mai multor alegători li s-au dat câte 2-3 buletine de vot, pe care le-au ştampilat şi introdus în urnă. Observatorii i-au cerut preşedintelui secţiei să suspende votarea, dar acesta a părăsit secţia şi a ieşit în curtea Şcolii 16, pentru a se consulta asupra situaţiei ivite cu city managerul Florin Popa (PSD), nr. 2 pe lista USL pentru CLM Galaţi, şi Eugen Stoleru (PSD), consilier în Primăria Galaţi. În aceste condiţii, cei doi observatori au telefonat la apelul unic de urgenţă 112, BEM, BEJ şi Asociaţia „Pro Democraţia”. S-a făcut numărătoarea tuturor buletinelor de vot şi s-a constatat că lipsesc 182 de buletine de vot. „Aceste buletine de vot erau  deja în urne, pentru că unii din cei 262 de alegători care buletine până la momentul suspendării ar fi primit mai multe voturi şi au votat multiplu. S-a luat măsura înlocuirii unui membru al comisiei, cel din partea PSD, care se afla la biroul nr. 1, de unde s-a constatat că lipsesc acele buletine de vot. Acest reprezentant al PSD se numeşte Lungeanu Marian”, a declarat  Gh. Tiber, reprezentant al Asociaţiei „Pro Democraţia”.

182 de voturi dispărute sunt „voturi valabil exprimate”

Au fost înlocuiţi preşedintele Secţiei nr. 26 şi locţiitorul acestuia, dar reprezentantul PSD a rămas membru al comisiei, interzicându-i se să se mai atingă de buletinele de vot.

Chiar preşedinta BEM, judecătoarea Rodica Arhip, a confirmat că cele 182 de voturi au ajuns în urne.

Logic, la numărătoarea voturilor ar fi trebuit ca numărul voturilor valabil exprimate să fie cu 50 sau 100 mai mare decât cel al alegătorilor, dar, surprinzător, la calcule cheia s-a închis, iar procesul-verbal a ilustrat că alegerile de la Secţia 26 au fost corecte.

Mai multe nereguli

Se presupune că fenomenul votului multiplu a avut o amploare mult mai mare decât cele câteva cazuri descoperite. A fost descoperit chiar un buletin de vot falsificat şi se pune întrebarea dacă a fost falsificat un singur vot. Dubii sunt şi în legătură cu numărul buletinelor de vot tipărite. În caietul de sarcini de pe SEAP se vorbeşte de tipărirea a 2.304.000 voturi, iar în comunicatul prefecturii se vorbeşte de 2.306.000 de buletine de vot. Preşedintele Asociaţiei „Pro Democraţia” Galaţi a mai dezvăluit că foarte mulţi preşedinţi de secţii de votare şi locţiitori au renunţat la carnetele de partid cu 2-3 zile înainte de a fi desemnaţi. 

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu generalul Petraeus, fost director al CIA

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, s-a întâlnit cu David Petraeus, fost director al CIA. Întâlnirea a avut loc la București, la sediul...

Candidatul PSD la Primăria Giurgiu, traseistul Nicolae Barbu, este și un stripper talentat

Fostul primar al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, între 2012 și 2020, mai vrea un nou mandat din partea PSD, dar ceea ce se știe mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă