2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecial"Albalact" Alba Iulia, amendata cu 250 milioane lei de Garda de Mediu

“Albalact” Alba Iulia, amendata cu 250 milioane lei de Garda de Mediu

Societatea comerciala “Albalact” SA Alba Iulia a fost amendata cu 250 de milioane de lei de Garda de Me-diu, pentru nerespectarea unor masuri din controalele anterioare si pentru incalcarea dispozitiilor privind regimul ingroparii cadavrelor de animale la o ferma din judetul Hunedoara. In urma unui control la ferma zootehnica din satul Vaidei, comuna Romos, administrata de “Albalact”, comisarii Garzii de Mediu din Hunedoara au constatat prezenta in imediata apropiere a unitatii, la circa 10 metri de paturile de depozitare si uscare a gunoiului de grajd, a unui numar de 96 cadavre de bovine in diferite stadii de dezvoltare (avortoni, vitei, vaci), depozitate necorespunzator intr-o groapa si in jurul acesteia. Cadavrele erau in diferite stadii de alterare, din ele hranindu-se cainii localnicilor si corbii.
De asemenea, comisarii au mai constatat ca dejectiile animale erau depozitate necontrolat direct pe sol (circa 5.000 mp, aproximativ 1.000 tone), desi paturile de depozitare si uscare erau aproape goale. In urma constatarilor facute in teren, reprezentantii Garzii de Mediu au dispus transportul cadavrelor la o societate specializata in tratarea lor, in vederea eliminarii controlate, precum si transportul si depozitarea dejectiilor din grajduri in paturile de fermentare si uscare. De asemenea, s-a mai solicitat ca dejectiile depozitate necontrolat sa fie adunate, transportate si aplicate ca ingrasamant organic pe terenurile arendate din zona. Prezent la Vaidei, directorul general al “Albalact”, Ioan Darzu, a afirmat ca nimeni din conducerea firmei nu stia nimic despre ce se intampla la ferma din judetul Hunedoara.
“Nu am stiut despre aceasta situatie. Vom lua masuri drastice impotriva conducerii unitatii din Vaidei”, a afirmat Ioan Darzu.
Situatia inregistrata la ferma “Albalact” a dus si la izbucnirea unui scandal intre seful Garzii de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan, si prefectul judetului, Cristian Vladu. Acesta din urma a declarat ca l-a reclamat pe Moldovan la seful Garzii Nationale de Mediu, pe motiv ca nu l-a informat despre problema aparuta la Vaidei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă