20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialAgricultorii reiau protestelei

Agricultorii reiau protestelei

Federaţia Agrostar a anunţat vineri că va relua protestele, nemulţumită de valoarea ajutoarelor financiare care vor fi acordate fermierilor, anunţate recent de Ministerul Agriculturii, informează Mediafax.

Agrostar consideră că sumele aprobate de Guvern drept sprijin financiar pentru producătorii agricoli sunt foarte mici comparativ cu nevoile agricultorilor.

Reprezentanţii federaţiei susţin că menţiunea “în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anii 2010 şi 2011” înseamnă că probabilitatea ca banii să nu fie daţi este foarte mare.

“Sumele aprobate sunt foarte mici, ceea ce arată că nu se doreşte o revigorare a sectorului agricol. Se va întâmpla cum s-a întâmplat de nenumărate ori până acum, adică agricultorii să fie amăgiţi că vor primi ajutoare financiare şi pe urmă să fie nevoiţi să iasă în strada să-şi ceară drepturile. Ministerul Agriculturii încearcă să se acopere spunând ca banii se vor da în limita prevederilor bugetare, ca apoi să poată să spună că nu sunt suficienţi bani în buget”, se arată într-un comunicat al Agrostar.

Niculae Ştefan, preşedintele federaţiei, a spus că ministrul Agriculturii,Valeriu Tabără, nu s-a consultat cu partenerii sociali înainte de a decide ce ajutoare se dau şi cuantumul acestora.
“Îl avertizăm pe ministrul Tabără că va avea un început de an cu proteste de amploare. I-am dat o perioadă de graţie, care a expirat”, a adăugat Ştefan.

Federaţia Agrostar a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 38.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii.

Ministerul de resort a anunţat că miercuri Guvernul a aprobat suplimentarea fondurilor pentru acordarea de sprijin financiar producătorilor agricoli.

Astfel, Executivul a aprobat trei hotărâri, privind ajutoarele de stat care se acordă producătorilor agricoli pentru perioada 2010-2011 şi suma totală alocată acestor ajutoare de stat, modificarea şi completarea cu noi prevederi a hotărârilor Guvernului existente privind ajutoarele specifice acordate producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate şi ajutoarele specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, respectiv suplimentarea bugetului Administraţiei Naţionale Îmbunătăţirilor Funciare.

Valoarea totală a ajutoarelor de stat este de 1,27 miliare lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anii 2010 şi 2011, arăta joi ministerul, într-un comunicat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă