22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialAfacerile cu tutun ale lui Franti Itul, falimentare

Afacerile cu tutun ale lui Franti Itul, falimentare

Afacerile in care este implicat controversatul patron alba-iulian Franti Itul, cercetat penal pentru contrabanda cu cafea si tigari, merg din ce in ce mai prost. Tribunalul Alba a hotarat declansarea procedurii falimentului pentru societatea comerciala „Transylvania Tobacco Company” SA Alba Iulia, la care Itul detine un pachet de 5% din actiuni.
Societatea a fost infiintata in 1998 de Franti Itul. Acesta si-a luat si cativa parteneri straini in afacere, care detin, de altfel, si cele mai multe actiuni la firma. Este vorba despre cetateanul francez Jacques Babayan, actionar cu un pachet de 30% din capitalul social, si britanicul Bullough John Louis, care are 35% din pachetul de actiuni. Restul capitalului social este detinut de o societate comerciala din Marea Britanie – „F.B.G. Limited” (25%) si de cetateanul roman Eugen Robert Avram (5%). Postul de administrator este detinut in prezent, potrivit Registrului Comertului, de Smaranda Oltean. Societatea are ca obiect de activitate productia frunzelor de tutun pentru industria tutunului. In realitate, societatea nu a produs niciodata frunze de tutun, ci doar a achizitionat de la diverse persoane acest produs pe care l-a procesat in fabrici de tigari din Romania sau Ungaria.

Principalul actionar, cel mai important creditor

Procedura insolventei in cazul SC „Transylvania Tobacco Company” SA a fost declansata inca din 2004, cand Administratia Finantelor Publice a municipiului Alba Iulia a solicitat instantei obligarea firmei la achitarea datoriilor catre bugetul consolidat al statului, in valoare de 1,38 miliarde lei vechi. In luna iulie 2004 Tribunalul Alba a respins cererea de declansare a procedurii insolventei, insa reprezentantii institutiei statului au reusit sa obtina revocarea acestei sentinte la Curtea de Apel. Procesul a fost rejudecat de Tribunal, care, mai intai, a admis cererea privind isolventa societatii comerciale, dupa care, in 17 iulie 2006, a decis intrarea firmei in faliment.
La ora actuala valoarea totala a datoriilor pe care le are societatea se cifreaza la aproape sapte miliarde de lei vechi. Interesant este faptul ca cel mai important creditor al SC „Transylvania Tobacco Company” SA este chiar cel mai important actionar, britanicul Bullough John Louis, care ar trebui sa recupereze 4,5 miliarde lei vechi. Printre ceilalti creditori se afla societati apartinand lui Franti Itul („Vinalcool” SA, „Itul International” SRL), fostii salariati si alte firme care au avut relatii de afaceri cu firma producatoare de tutun. Pentru Franti Itul fabricarea si vanzarea tutunului a fost o afacere pe care a sustinut-o permanent, el dorind, la un moment dat, chiar sa participe la privatizarea societatii „Tutunul Romanesc”. De la aceasta afacere i s-a tras si ultimul dosar penal, deschis de procurori si politisti pe numele lui. Franti Itul este cercetat de procurorii si politistii de la „Crima Organizata” pentru fabricarea ilegala a unor mari cantitati de tigari in doua fabrici clandestine din tara, descoperite de anchetatori la Iasi si intr-o localitate din Covasna.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă