30.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialAdrian Năstase, retrimis în judecată în dosarul Zambaccian 1

Adrian Năstase, retrimis în judecată în dosarul Zambaccian 1

Adrian Năstase, soţia sa Dana Năstase, precum şi Irina Jianu au fost trimişi din nou în judecată în dosarul privind bunurile achiziţionate din China, după ce Camera Deputaţilor a avizat, în martie 2009, cercetarea fostului premier, acuzat că a primit foloase necuvenite în valoare de 630.000 de euro, scrie Mediafax. Năstase a declarat ieri că, prin trimiterea sa în judecată, autorităţile încearcă să distragă atenţia de la problema creşterii taxelor.

Soţii Năstase ar fi luat de la Irina Jianu bunuri importate din China, pentru a o menţine pe aceasta în funcţia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii, potrivit NewsIn.

Aceasta este a doua oară când procurorii anticorupţie îl trimit în judecată pe Năstase în dosarul Zambaccian 1, după ce au primit avizul Parlamentului. Prima dată, DNA l-a trimis pe fostul premier în judecată în 13 noiembrie 2006, însă în 2008 dosarul a fost restituit la procurori, după o deciziei a Curţii Constituţionale, care a stabilit că este necesar avizul Parlamentului pentru trimiterea în judecată a foştilor miniştri.

Conform rechizitoriului, în perioada 2002 – 2004, Adrian Năstase, care era prim-ministru în acel moment, a primit, în mod direct şi prin intermediul Danei Năstase, bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, plus contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele din Cornu şi Bucureşti.

Sumele de bani au fost primite de la Irina Jianu, pentru a o numi şi menţine în funcţia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii, precum şi pentru a îi asigura acesteia un statut care să îi confere autoritate deplină în cadrul instituţiei la conducerea căreia se afla.

Fostul consul al României la Hong Kong, Ioan Păun, i-ar fi făcut mai multe servicii lui Năstase, precum achiziţionarea unor bunuri din China, depozitarea lor temporară la sediul Ambasadei României din China, ambalarea, supravegherea încărcării lor în containere şi organizarea transportului pe parcurs extern în scopul numirii şi menţinerii acestuia în funcţie. Păun este unul dintre martorii din acest dosar.

Mai mult, arată procurorii, în cursul lunii martie 2006, dată la care Adrian Năstase exercita funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, “în scopul îngreunării urmăririi penale în cauza în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în mod repetat, Năstase l-a ameninţat pe consulul Ioan Păun cu darea în vileag a unor fapte imaginare, compromiţătoare pentru acesta (şi anume că acesta lucrează sub acoperire pentru anumite instituţii) pentru a-l determina să-şi retracteze declaraţiile date în cauză şi să nu predea organelor de anchetă documentele doveditoare în posesia cărora acesta se afla”.

În rechizitoriu se mai arată că, în perioada 2002-2004, Adrian Năstase şi Daniela Năstase au achiziţionat din China materiale de construcţii, produse electrocasnice, obiecte de mobilier pentru utilarea celor două case din Bucureşti (Zambaccian şi Cristian Tell) şi a imobilului din localitatea Cornu. Bunurile au fost cumpărate din diverse târguri, fie fără acte, fie pe baza unor documentele de vânzare emise pe numele consulului Ioan Păun, fiind transportate şi depozitate într-un hotel dezafectat al Ambasadei României din China.

Procurorii mai susţin că, “pentru a ascunde identitatea reală a beneficiarilor şi pentru a crea aparenţa că legislaţia vamală este respectată, o parte din bunurile achiziţionate au fost introduse în ţară ca importuri efectuate de SC Vertcon SA, conducerea acestei societăţi fiind determinată de inculpata Irina Paula Jianu să suporte din fondurile societăţii cheltuieli care nu erau aferente activităţii acestora, respectiv suma de suma de 3.683.683.943 ROL. Această sumă reprezintă contravaloarea bunurilor achiziţionate din China de Adrian Năstase şi Daniela Năstase, a cheltuielilor de transport şi a taxelor vamale.

În scopul ascunderii infracţiunilor de dare şi luare de mită,  Jianu şi-a folosit autoritatea pe care o avea asupra administratorilor unor companii din Bacău pentru a-i determina  să efectueze lucrări la imobilele din localitatea Cornu, jud. Prahova şi respectiv Bucureşti, str. Cristian Tell, fără încheierea unui contract cu beneficiarii acestor imobile.

Procurorii au instituit, în 25 ianuarie 2010, sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor trei până la concurenţa sumei de 22.646.992.267 de lei vechi. La aceeaşi dată, a fost indisponibilizată casa lui Adrian Năstase şi Dana Năstase, situat în Bucureşti pe str. Muzeul Zambaccian, cu valoare de impozitare 1.301.462,51 de lei vechi.

Potrivit unui comunicat al DNA, DNA l-au trimis în judecată pe Adrian Năstase pentru luare de mită în formă continuată şi şantaj, pe soţia sa, Dana Năstase, pentru complicitate la luare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de folosire la autoritatea vamală de documente false în legătură cu fapta de corupţie, spălare de bani în legătură cu infracţiuni de corupţie, toate în formă continuată, iar pe Irina Jianu pentru dare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de folosire a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, în legătură directă cu infracţiunea de dare de mită, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la folosirea de acte falsificate şi spălare de bani, toate în formă continuată. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Năstase: Prin trimiterea mea în judecată se încearcă acoperirea scandalului legat de FMI

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, scrie miercuri pe blog că respinge acuzaţiile “mincinoase” formulate împotriva sa în dosarul Zambaccian şi va dovedi acest lucru în instanţă, considerând că trimiterea sa în judecată este o încercare de a se acoperi scandalul creşterea taxelor.

“Ştiti foarte bine că azi, în incercarea de a acoperi scandalul imens legat de negocierile cu FMI şi eventuala creştere a impozitelor, s-a dat drumul unei noi etape din epopeea termopanelor. Nu e cazul să insist în legătură cu trimiterea dosarului în instanţă. Eu resping categoric toate acuzaţiile mincinoase formulate împotriva mea. Şi voi dovedi acest lucru în instanţă”, scrie Năstase pe blog.

Social-democratul este de părere că teme spectaculoase, care care nu sunt pe agenda publică, “sunt aruncate pe piaţă pentru a camufla falimentul guvernării Băsescu-Boc”.

Cele mai citite

Primăria Sectorului 6 construiește un spital de 145 de milioane de euro

Primăria Sectorului 6 al Capitalei a semnat un acord de împrumut pe baza căruia va construi un spital de 145,8 milioane de euro. Acordul semnat...

Egiptul cere Israelului să se retragă de la punctul de trecere Rafah

Oficiali din Statele Unite, Israel și Egipt au încheiat duminică o întâlnire la Cairo, iar Egiptul și-a menținut poziția conform căreia Israelul trebuie să...

România, start perfect la Campionatul European de minifotbal

Naționala României s-a impus cu scorul de 9-0 în fața Turciei, în primul meci de la Campionatul European de minifotbal - EMF EURO 2024...
Ultima oră
Pe aceeași temă