29.1 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialAdoptă un urs!

Adoptă un urs!

În Elveţia, acest mesaj ar fi fost formulat altfel: „adoptă ursul!”, în Alpii elveţieni trăind, în prezent, un singur urs brun. În Spania am fi îndemnat iubitorii de natură să adopte unul dintre cei 20 de urşi bruni care au mai supravieţuit în Pirinei.

În România, avem şansa de a găzdui nu mai puţin de 6000 de urşi, cea mai mare populaţie din Uniunea Europeană. Comparat cu cele 14.000 de exemplare care mai trăiesc pe continent (exceptând Rusia), numărul poate părea fabulos, dar, în contextul declinului alarmant al speciei din ultimele secole, el ridică semne de îngrijorare.

WWF, una dintre cele mai importante organizaţii de conservare a naturii din lume,şi-a propus să evite momentul în care urşii bruni ar putea fi număraţi pe degete şi în România. Organizaţia a lansat, recent, „Adoptă un urs!”, prima campanie online de strângere de fonduri derulată de organizaţie în România.

Instrumentul principal al campaniei este website-ul interactiv www.adoptaunurs.ro unde, în trei paşi simpli, se poate adopta simbolic un urs.
De ce au nevoie urşii bruni să fie „adoptaţi”? Pentru că se află în pericol şi asta nu doar din cauza vânătorii, ci mai ales pentru că Munţii Carpaţi, cei mai bogaţi în biodiversitate din întreaga Uniune Europeană, nu mai sunt o casă bună şi primitoare pentru animalele sălbatice, aşa cum erau până acum câteva zeci de ani.

În România, ne aflăm în plin proces de asfaltare a munţilor, de construcţie de autostrăzi care nu ţin cont de prezenţa animalelor şi nu includ pasaje de trecere, aşa cum impune legea. Se construiesc pârtii şi staţiuni de ski în arii naturale protejate, drumuri în zone de protecţie integrală şi se extind oraşe, cu zone rezidenţiale care străpung pădurile.

Prin iniţiativele derulate în România WWF, „se luptă” cu această dezvoltare haotică, cu proiectele care nu ţin cont de impactul negativ asupra naturii sălbatice, pentru a putea păstra intacte habitatele speciilor protejate, printre care şi ursul brun.

Pentru aceste proiecte de conservare vor fi utilizate şi sumele obţinute în cadrul campaniei de adopţii de urşi, dar adopţia are, de fapt, triplă semnificaţie: pentru natură, prin fondurile pe care alocate proiectelor de conservare, pentru o persoană dragă, prin cadoul (o jucărie de calitate marca WWF) pe care îl primesc cei care adoptă şi prin acţiunea însăşi de a face o faptă bună.

Cele mai citite

Cum se modifică Legea achizițiilor publice

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care va modifica Legea achizițiilor publice, informează o știre...

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...

Radu Mihaiu, despre alegerile din Sectorul 2: Există secții unde lipsesc voturi, există secții unde se regăsesc voturi în plus

Primarul Radu Mihaiu atrage atenția că, după alegerile din Sectorul 2, "există secții unde lipsesc voturi, dar și mai grav, există secții unde se...
Ultima oră
Pe aceeași temă