24.8 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialAdministraţia SUA depune plângere împotriva companiei BP, în cazul mareei negre din...

Administraţia SUA depune plângere împotriva companiei BP, în cazul mareei negre din Golful Mexic

Administraţia Obama a depus plângere pentru prima oară, miercuri, împotriva BP, pentru stabilirea responsabilităţii civile a grupului petrolier în explozia unei platforme petroliere ce a provocat cea mai gravă maree neagră din istoria SUA şi pentru a o despăgubi cu miliarde de dolari, relatează AFP, citat de Mediafax.

Plângerea, depusă la tribunalul federal din New Orleans (Louisiana), menţionează pagube valorând “mult peste 75 de milioane de dolari”, legate de mareea neagră din Golful Mexic, în urma exploziei platformei petroliere Deepwater Horizon, exploatată de BP, la 20 aprilie.

Această sumă s-ar putea ridica în final la mai multe miliarde de dolari.

De la Londra, compania BP s-a declarat pregătită să coopereze cu Statele Unite.

“BP va răspunde în timp util la acuzaţiile administraţiei (americane) şi îşi va continua cooperarea în toate anchetele conduse de administraţie şi în solicitările sale de informare”, afirmă grupul, într-un comunicat.

Administraţia americană doreşte stabilirea responsabilităţii civile a BP şi a altor opt societăţi implicate, printre care deţinătoarea platformei Transocean, în această catastrofă soldată cu 11 victime.

“Statele Unite apreciază că a avut loc o încălcare a regulilor de securitate, în special pentru că nu au fost luate măsurile de precauţie necesare pentru securizarea puţului înainte de explozie”, a explicat, în timpul unei conferinţe de presă, secretarul american al Justiţiei, Eric Holder.

El a citat lacune în “controlul operaţiunilor de supraveghere şi mentenanţă a puţului”, “absenţa operaţiunilor de mentenanţă a echipamentelor şi instrumentelor celor mai performante disponibile şi indispensabile pentru protejarea angajaţilor, platformei, resurselor naturale şi mediului”.

“Totalitatea pagubelor cauzate de mareea neagră (…) nu este cunoscută şi ar putea să nu fie cunoscută decât peste mai mulţi ani”, explică administraţia, în plângerea sa.

“Statul federal a răspuns mareei negre într-o manieră inedită în ceea ce priveşte amploarea, durata şi valoare cheltuielilor”, continuă textul.

Administraţia îşi bazează solicitarea de compensaţii financiare pe legile americane împotriva poluării petroliere şi privind mediul, “pentru pierderile administraţiei cu operaţiunile de curăţare, pierderea câştigurilor economice şi prejudiciile ecologice”, a explicat Eric Holder.

El aminteşte că depunerea acestei plângeri nu este decât “prima etapă” a procedurilor judiciare viitoare. “Anchetele civile şi penale continuă şi sarcina noastră constă în a ne asigura că, în Statele Unite, contribuabilii nu vor suporta costul reabilitării zonei sinistrate şi al relansării activităţii economice în regiune”, a subliniat secretarul.

Această plângere a statului federal se adaugă altor zeci depuse, după producerea catastrofei, de particulari, mici comercianţi şi întreprinderi care exploatează resursele ecologice ale Golfului Mexic, al cărui ecosistem fragil este unic în lume.

Aceste reclamaţii au fost reunite într-una singură în această vară şi predate spre soluţionare unui judecător federal din New Orleans, Carl Barbier, care ar urma să se ocupe în paralel şi de dosarul intentat de administraţia federală, potrivit Departamentului Justiţiei.

În pofida publicităţii negative pe care a provocat-o această maree neagră, BP a înregistrat creşteri spectaculoase de profit, obţinând în trimestul trei al anului 2010 un profit net de 1,785 miliarde de dolari.

De la începutul lunii noiembrie, valoarea cheltuielilor legate de mareea neagră pentru BP a fost estimată la 40 de miliarde de dolari, dintre care până în prezent a fost plătită o treime.

Cele mai citite

Trei membri de vârf ai NATO transmit un mesaj comun. SUA, Canada și Marea Britanie vor contracara imixtiunile Rusiei în Republica Moldova

Departamentul de Stat al SUA a difuzat un mesaj comun, din partea guvernelor Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii, care subliniază că aceste trei...

Rusia – Ucraina, ziua 844. România participă la Summit-ul de pace pentru Ucraina doar prin ministrul de Externe

Peste o sută de țări participă, în Elveția, la Summit-ul de pace pentru Ucraina, iar România este reprezentată la acest eveniment mondial doar de...

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă