38.4 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialAcţiunile Tesla, în pericol de “electrocutare”! Precedentul care anunţă dezastrul

Acţiunile Tesla, în pericol de “electrocutare”! Precedentul care anunţă dezastrul

Elon Musk, CEO şi fondator Tesla, a avertizat brokerii de pe Wall Street că acţiunile companiei sale sunt supraevaluate, exprimându-şi de asemeni îngrijorarea faţă de evoluţia la bursă a Tesla. Producătorul auto american este compania care a înregistrat cea mai mare creştere la bursă, în acest an, însă lucrurile s-ar putea îndrepta către o catastrofă.

Tesla a ajuns ca doar într-un an de zile să valoreze aproape jumătate din valoarea gigantului General Motors, estimată la circa 49,5 miliarde dolari, producătorul auto care înglobează şi mărcile Chevrolet sau Opel având în spate peste un secol de experienţă. Acest lucru a fost posibil datorită unor creşteri de peste 400% a acţiunilor în acest an.

Reacţie disperată sau precauţie?

Reacţia şefului Tesla, Elon Musk, dintr-un interviu acordat Bloombergprivind supraevaluarea acţiunilor companiei ar putea mai degrabă să alunge potenţialii investitori. Totuşi există un precedent care spune că lucrurile ar putea lua o întorsură nefavorabilă pentru Tesla, motiv pentru Musk a încercat de fapt să le transmită brokerilor de pe Wall Street un mesaj simplu: „Fiţi mai precauţi, nu vreau să transformaţi Tesla într-o nouă bulă care să se spargă”.

“Preţul acţiunilor este mult peste ceea ce ni se cuvine. Este dificil de prezis în ce direcţie o va lua pe termen scurt sau mediu, însă m-aş simţi mai bine să atingem această valoare într-un termen mai îndelungat”, a declarat Elon Musk, potrivit businessinsider.com.

Cu toate că avertismente au fost transmise în repetate rânduri interesul investitorilor a continuat să crească iar o dată cu acesta au explodat şi acţiunile companiei. 

Precedentul Netflix

Una din cele mai cunoscute companii din IT, listate la bursa americană, Netflix, s-a aflat în aceeaşi situaţie ca Tesla în 2003, când acţiunile sale au crescut la un nivel record. Reed Hastings, CEO-ul companiei, a anunţat încă de atunci asupra posibilelor riscuri, însă nimeni nu l-a luat în seamă, iar în 2004 bula s-a spart. Acţiunile Netflix s-au prăbuşit, şi au rămas la un nivel scăzut până de curând.

Netflix a revenit pe poziţii, iar anul acesta acţiunile sale au urcat din nou cu 260%, ceea ce l-a făcut pe CEO-ul companiei, să transmită din nou avertismente după aproape zece ani. Nu ar fi exclus ca brokerii să piardă din nou sume uriaşe pe baza unor acţiuni supraevaluate, fie ele ale Netflix sau chiar ale Tesla

Primele semnale de alarmă pentru Tesla

Văzută drept maşina viitorului, care are potenţialul de a produce scânteia necesară pentru ca vânzările de maşini electrice să explodeze, Tesla s-a confruntat cu problemă legată de siguranţa pasagerilor. În ultimele zile două Tesla Model S au luat foc în SUA, în urma unor accidente rutiere.

Cu toate că victimele au scăpat nevătămate, mai ales în condiţiile în care în accidentul din această săptămână maşina s-a izbit de un perete din beton iar apoi de un copac, izbucnirea incendiilor au produs reacţii adverse, iar acţiunile au înregistrat o uşoară scădere.

Încrederea în Tesla rămâne însă în continuare la cote ridicate, cele 15-16 procente pierdute cântărind prea puţin ca planurile companiei să fie puse în pericol. Tesla se află deocamdată la un nivel foarte ridicat pe bursă, însă rămâne de văzut dacă încrederea brokerilor le va fi răsplătită sau dacă aceştia vor fi „electrocutaţi” de cel mai promiţător producător auto de vehicule electrice de la ora actuală. 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă