12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialA murit violoncelistul si dirijorul rus Mstislav Rostropovici

A murit violoncelistul si dirijorul rus Mstislav Rostropovici

Maestrul Mstislav Rostropovich, muzicianul si disidentul anti-comunist nascut in Azerbaijian, a murit la varsta de 80 de ani, informeaza agentiile de stiri.

Nascut la Baku, in Azerbaidjian, in 1927, Rostropovici a urmat cursurile conservatorului din Moscova intre 1943-1948, ulterior devenind profesor in cadrul aceleiasi facultati. In 1950, Rostropovici a primit ceea ce la acea data era considerata cea mai importanta distinctie a Uniunii Sovietice: Premiul Stalin.

A fost un mare luptator pentru respectarea libertatilor de expresie si a valorilor democratice. Prietenia sa cu scriitorul disident Alexandr Soljenitin i-a atras in 1970 furia autoritatilor sovietice, acestea ordonand ca maestrului, considerat cel mare violoncelist al lumii, sa i se interzica sa mai cante.

In 1974, Rostropovici a parasit Uniunea Sovietica, stabilidu-se cu familia in Statele Unite.

La inceputul lunii februarie 2007, Rostropovich a fost internat intr-un spital din Paris, fiind diagnostocat cu cancer intestinal, insa familia sa a decis sa-l transporte inapoi in Rusia pentru a muri acasa. A fost tratat la un spital din Moscova, unde a primit vizita presedintelui rus Vladimir Putin.

In luna martie starea sa de sanatate s-a imbunatatit suficient pentru a putea lua parte festivitatile de celebrare care i s-au facut la Kremlin cu ocazia implinirii varstei de 80 de ani.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă