27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialA început renumărarea voturilor de la alegerile din R. Moldova

A început renumărarea voturilor de la alegerile din R. Moldova

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a început miercuri dimineaţă procedura de renumărare a voturilor de la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, rezultatele urmând să fie anunţate vineri, informează NewsIn.

Sacii cu buletinele de vot şi procesele verbale au fost aduse de la instanţele de judecată de sector în secţiile de votare de către preşedintele secţiei şi un membru al comisiei de vot.

Buletinele vor fi numărate de membrii comisiilor, care au la dispoziţie o zi. Rezultatele renumărării vor fi prezentate vineri. Voturile din străinătate vor fi renumărate la Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău.

În total, pentru renumărarea voturilor se vor cheltui peste 13 milioane de lei moldoveneşti, adică peste un milion de dolari.

La sfârşitul săptămânii trecute, Curtea Constituţională din R. Moldova a luat decizia de a revedea rezultatele alegerilor anticipate din 28 noiembrie şi a dispus renumărarea voturilor. Decizia a fost luată ca urmare a contestaţiei depuse de comunişti, care au acuzat încălcări la întocmirea proceselor verbale de către secţiile de votare.

După renumărare, la fel ca şi în ziua scrutinului, se fac procese verbale care sunt expediate comisiilor de circumscripţii. La rândul lor, comisiile vor expedia procesele la Comisia Electorală Centrală. Procedura trebuie să fie efectuată nu mai târziu de o zi după renumărare.

După ce vor fi cunoscute rezultatele renumărării, Curtea Constituţională poate dispune prelungirea termenului privind pronunţarea unei decizii asupra acestor rezultate.

Cele mai citite

DGA și mascații au descins la Râmnicu Sărat! Acuzații de corupție

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale al IPJ Buzău, au...

Cătălin Predoiu a participat la o masă rotundă împreună cu  șefi de misiuni ai Uniunii Europene la București

La invitația E.S. Jean Cornet d’Elzius, ambasadorul Regatului Belgiei la București, Marian Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, a participat pe 24...

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă