30.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialA început referendumul separatiștilor din estul Ucrainei

A început referendumul separatiștilor din estul Ucrainei

Consultarea populară organizată de separatişti proruşi în estul Ucrainei asupra independenţei unei „republici populare” autoproclamate în regiunile Doneţk şi Lugansk, asupra cărora deţin controlul, a început duminică, potrivit unor jurnalişti AFP, citat de Mediafax.

Mai mult de şapte milioane de ucraineni din estul ţării sunt așteptaţi la urne pentru a decide situaţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, lucru ce ar putea conduce la secesiunea acestei părţi a ţării. Referendumul, ale cărui consecinţe pot deveni istorice, este considerat ilegal de Kiev şi de comunitatea internaţională.

Pe ferestrele secţiei de votare de la Şcoala numărul 1 de pe bulevardul Puşkin, la Doneţk, principalul oraş din regiune, o localitate cu aproximativ un milion de locuitori, sunt afişate câteva foi de hărtie pe care scrie „referendum”, deasupra steagului „republicii” autoproclamate Doneţk – roşu şi albastru cu vulturul bicefal.

La ora locală 7.45 (7.45, ora României), Victoria Petrovna a sosit la secţie afirmând că, pentru ea, „este o zi importantă. Ni s-a spus să venim să votăm, deci este esenţial să facem acest lucru”. „Trăim momente foarte importante”,a subliniat ea pentru AFP.

În şcoală, două urne transparente mari sunt aşezate direct pe podea, iar aproximativ zece persoane asigură desfăşurarea votului, cu liste electorale în mână.

Cele mai citite

Un fost ofițer sancționat de SUA s-a înscris în cursa pentru președinția Iranului

Fostul comandant al Gardienilor Revoluției, sancționat de SUA, Vahid Haghanian, se numără printre candidații care s-au înregistrat în cursa pentru președinția Iranului, după ce...

De azi încep sancțiunile pe e-Factura

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000...

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...
Ultima oră
Pe aceeași temă