31.9 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăSpecialA început prima vizită a unui Suveran Pontif în Marea Britanie în...

A început prima vizită a unui Suveran Pontif în Marea Britanie în ultimii 28 de ani

Regina Marii Britanii l-a întâmpinat pe Papa în Edinburgh, la începerea primei vizite de stat a unui Suveran Pontif în această ţară în ultimii 28 de ani, relatează BBC News, citat de NewsIn. După primire urma o paradă prin oraş şi o slujbă în aer liber în Glasgow.

Zeci de mii de oameni aşteaptă în Edinburgh să îl vadă pe Papă atunci când va trece, dar vor avea loc şi proteste.

Unul dintre consilierii Papei s-a retras din delegaţia oficială, după ce a numit Marea Britanie “lumea a treia”. Cardinalul german Walter Kasper, 77 de ani, urma să participe la discuţiile cu reprezentanţii Bisericii Angliei, în cursul vizitei de patru zile. Oficialii de la Vatican au spus că acesta s-a retras “din cauza unei boli”, dar alţii au vorbit despre natura agresivă a interviului pe care l-a dat pentru publicaţia Focus.

În articolul intitulat “Pământul lumii a treia”, Kasper a scris despre “atmosfera agresivă de ateism” din Marea Britanie şi a spus că “acolo creştinii sunt în dezavantaj”. “Când ajungi pe Heathrow, crezi că eşti undeva în lumea a treia”, a adăugat el.

Aceasta este prima vizită în Marea Britanie efectuată de un papă de la cea întreprinsă de Ioan Paul al II-lea în 1982 şi este prima viziră desemnată ca una de stat, pentru că Suveranul Pontif a fost invitat de regină. Delegaţia Papei cuprinde circa 30 de responsabili de la Vatican şi zeci de jurnalişti.

Întrebat de BBC, Papa a spus că scandalul abuzurilor a fost un şoc uriaş pentru el şi că vrea să le ofere victimelor “ajutor material, psihologic şi spiritual” şi să protejeze ceilalţi copii de preoţii periculoşi.

Oficialii de la Vatican au declarat că Papa Benedict al XVI-lea vrea să se folosească de această vizită pentru a sublinia importanţa credinţei pentru toţi cei din Marea Britanie, nu doar pentru catolici şi anglicani.

Premierul britanic David Cameron a declarat că “vor fi patru zile foarte speciale, nu numai pentru cei şase milioane de catolici, dar pentru oamenii de toate religiile din Marea Britanie”. Însă în Edinburgh, grupuri aparţinând altor religii plănuiesc un protest faţă de politicile Vaticanului legate de drepturile homosexualilor şi avorturi, precum şi faţă de scandalul abuzurilor. Poliţia spune totuşi că nu se aşteaptă la manifestaţii de amploare.

Întrebat despre proteste, Papa a declarat că Marea Britanie “are o amplă istorie de anticatolicism, dar şi o mare istorie de toleranţă”.

Cele mai citite

Șapte linii STB vor avea program prelungit vineri noapte pentru a prelua spectatorii de la meciul România – Liechtenstein

România dispută astăzi pe Stadionul „Steaua” meciul amical contra reprezentativei din Liechtenstein, iar TPBI anunță că șapte linii STB vor avea program prelungit, astfel...

Sectorul 6 va avea prima școală „verde” din București

Liceul Tehnologic „Sfântul Antim Ivireanu” din Sectorul 6 va deveni prima şcoală „verde” din Bucureşti, după ce va fi reabilitat, modernizat şi amenajat cu...

Nicu Covaci, internat în Secţia ATI a Spitalului Judeţean Timişoara

Liderul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci, a fost internat în Secţia ATI a Spitalului Judeţean Timişoara, la finalul şedinţelor de radioterapie după operaţia pe creier...
Ultima oră
Pe aceeași temă