19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecial500.000 lei – daune pentru un permis suspendat

500.000 lei – daune pentru un permis suspendat

» Pentru ca era bolnav si emotiv, Istvan Bajusz a ramas fara permis de conducere timp de 10 ani.

» Istvan Bajusz vrea sa ceara statului roman despagubiri in valoare de 500.000 lei.

Un turdean se judeca cu statul roman de 10 ani pentru a-si recupera permisul de conducere. Istvan Bajusz a ramas fara permis pentru ca avea probleme de sanatate si pentru ca este o fire emotiva. Astfel, a devenit inapt medical pentru a conduce. Nu s-a dat batut si a intentat proces Serviciului de Politie Rutiera din cadrul IPJ Cluj. Anul acesta instanta i-a dat castig de cauza, a primit o sentinta prin care a primit din nou dreptul sa conduca autovehicule pe drumurile publice, dar Istvan Bajusz vrea sa ceara statului roman despagubiri in valoare de 500.000 lei.
"E un caz iesit din comun. Domnul Istvan Bajusz a fost ilegal privat de a conduce un autoturism timp de 10 ani. Suntem indreptatiti sa cerem despagubiri prin faptul ca, in tot acest timp, el a fost limitat in a opta pentru un loc de munca in care posesia de permis auto este esentiala", a declarat Romulus Luca, avocatul angajat de barbatul care si-a primit permisul inapoi.

Prima expertiza medico-legala psihiatrica in acest dosar a avut loc in 1999, iar medicii i-au pus lui Istvan Bajusz diagnosticul de "tulburare de personalitate de tip polimorf". Tribunalul a cerut o a doua expertiza. Medicii au constatat ca Istvan Bajusz prezinta personalitate accentuata de tip mixt, ceea ce nu inseamna neaparat ca el ar suferi de vreo boala psihica in mod concret. Pentru ca diagnosticul nu face referire la o tulburare psihica, ceea ce ii da dreptul sa aiba calitatea de sofer. "Trebuiau medicii sa se decida in care categorie de boli se incadreaza. Colegii nu au vrut sa-si asume aceasta responsabilitate si au lasat situatia in «coada de peste». Acestia (pacientii – n.red.) sunt genul de oameni la care nu stii la ce sa te astepti. De obicei, te plimba prin tribunale, iar in ziua de astazi incerci sa eviti astfel de lucruri. Probabil, se incadra la personalitate modificata, asta inseamna ca poate fi paranoic, excitabil, homosexual etc. Nu i-au facut un profil clar.

 

Pe soselele noastre sunt schizofrenici care conduc, dar teama de amenintari si violentele pacientului te fac sa eziti, pentru ca uneori si familia medicului este luata in vizor", povesteste dr. Traian Neamtu, de la Clinica neuropsihiatrie Cluj.
Serviciul Politiei Rutiere nu stie nimic despre despagubirea ceruta de victima, dar reprezentantii politiei declara ca vor respecta hotararea judecatoreasca. "S-au transmis toate actele Serviciului. I se va comunica si dansului, pentru ca, oricum, permisul dateaza din 1999 si, practic, a expirat. Domnul va trebui sa se prezinte pentru schimbarea actului", spune inspectorul Gina Pop, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă